Glas Javnosti

BRŽI I SPOSOBNIJI: Tesla predstavio novu generaciju humanoidnog robota

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Najbogatiji čovek na svetu predstavio je unapređeni proizvod kompanije Tesla

Kompanija Tesla predstavila je robota po imenu Optimus Gen-2. Ovaj android sa dve noge može sam da hoda, radi čučnjeve… Ipak, najspektakularnije je to što može da uzima i premešta jaja, a da ih ne slomi, što ukazuje na izuzetno sofisticiranu tehnologiju u robotskim šakama i izuzetnu kontrolu stiska. Osim toga, Optimus Gen-2 može i da pleše, vidi se u video-snimku koji je na platformi Iks (nekadašnjem Tviteru) podelio vlasnik kompanije i najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask.



Kako se navodi u videu, Optimus je 30 odsto brži skoro 10 kilograma lakši od svog prethodnika. Osim toga, ima nove ruke i sjajniju belu spoljašnost. Takođe, unapređena je geometrija stopala, zglobova prstiju na nogama i drugim sličnim tehničkim poboljšanjima.


Optimus je najavljen još 2021, zajedno sa Bamblbijem, kada je Mask rekao da će jednog dana ove mašine „eliminisati opasne, ponavljajuće i dosadne ljudske zadatke“. Tada Optimus nije mogao da hoda, ali Bamblbi je mogao da hoda, nosi kutije i zaliva biljke.

 
Roboti su brzo napredovali, ali zavnično predstavljanje na tržištu i cena još nisu poznati. Maske je ranije govorio da će ovaj robot koštati manje od 20.000 dolara kada bude u prodaji.


Po imenima dva robota jasno je da su inspiracija likovi iz serijala Transformers.

Glas javnosti/T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR