Glas Javnosti

RADIKALNE ODLUKE: Francuska ukida subvencije za kineska vozila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Od 1. januara, Francuska je odlučila obustaviti subvencije za električne automobile proizvedene u Kini.

Ovu odluku francuska vlada predstavlja kao ekološku meru, a subvencije za električne automobile u zemlji sada su u rasponu od 5.000 do 7.000 evra.


Razlog za isključenje kineskih vozila iz sistema podsticaja leži u tvrdnji da su ekološki standardi u Kini manje strogi. Nova formula za dodelu bonusa sada se oslanja na količinu emisije CO2 tokom proizvodnje, i samo električni automobili s emisijom CO2 manjom od 14,75 tona imaju pravo na subvencije, prema informacijama iz časopisa Hak.


S obzirom na često korišćenje uglja u proizvodnji električnih vozila u Kini, ova odluka znači da kineski proizvođači, poput Dacia Spring, Tesla Model 3, Smart #1 i MG4, gube pravo na podsticaje. Dacia Spring, iako jedan od najprodavanijih električnih automobila u Francuskoj sa 26.951 prodatom jedinicom od januara do novembra, je jedan od očiglednih gubitnika ovih promena.


S druge strane, stručnjaci tvrde da ova odluka može biti tumačena kao protekcionistička mera, usmerena na zaštitu domaće francuske i evropske autoindustrije. Ovaj potez direktno utiče na 26% ukupne prodaje električnih vozila u Francuskoj, gde su navedeni modeli često među najtraženijima


Glas javnosti/U01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR