Glas Javnosti

Mercedes dobio odobrenja za tirkizna svetla za automatizovanu vožnju u Kaliforniji i Nevadi

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Mercedes-Benz je postao prvi svetski proizvođač automobila koji je dobio dozvole za posebna spoljašnja gabaritna svetla za automatizovanu vožnju u državama Kalifornija i Nevada.

 Kalifornijska dozvola za izuzeće za testiranje vozila u Kaliforniji je u početku ograničena na dve godine. Dozvola za Nevadu se odnosi na vozila iz proizvodnje Mercedes-Benz modela 2026. godine i ostaće važeća dok se ne postigne zakonska izmena s državnim zakonodavstvom.

Obe dozvole omogućavaju Mercedes-Benzu dobijanje važnih uvida u interakciju automatizovanih vozila i drugih učesnika u saobraćaju. Uključivanje gabaritnih svetala je spremno značajno da poveća javno prihvatanje automatizovane vožnje i dopinese bezbednosti na putu, budući da svetla čine status automatizovanog sistema vožnje jasno vidljivim spolja.

To takođe omogućava policijskim službenicima za sprovođenje saobraćajnih zakona da identifikuju status sistema i utvrde da li je vozačima dozvoljeno učestvovanje u sekundarnim aktivnostima tokom automatizovanog putovanja. Dizajnirana u skladu s preporučenom praksom SAE J3134, tirkizno ofarbana gabaritna svetla za automatizovanu vožnju u Kaliforniji su integrisana u prednja i zadnja svetla, kao i u dva spoljašnja retrovizora u vozilima Mercedes-Benz za testiranje.


S razvojem automatizovanih gabaritnih svetala, Mercedes-Benz ponovo postavlja nove industrijske standarde. Prvi smo proizvođač automobila u svetu koji je dobio takva odobrenja u SAD-u, tačnije u Kaliforniji i Nevadi. Što više vozila s automatizovanom vožnjom naseljava puteve, komunikacija i interakcija između vozila i okoline postaje važnija, rekao je Markus Schäfer, član upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, glavni tehnološki direktor, razvoj i nabavka.

Svetla za automatizovanu vožnju u početku će biti integrisana u vozila za testiranje u Kaliforniji opremljena s DRIVE PILOT, koji je prvi svetski sistem SAE-Level 3 za automatizovanu vožnju s međunarodno važećim odobrenjem tipa. DRIVE PILOT je dobio sertifikat 2021. u Nemačkoj i 2023. u Nevadi i Kaliforniji, SAD, gde svaka država zahteva zasebnu sertifikaciju. U Nemačkoj je DRIVE PILOT već dostupan za narudžbine od 2022., a u Sjedinjenim Američkim Državama su prva serijska vozila nedavno debitovala na autoputevima Kalifornije i Nevade.

Tirkizna boja ispunjava dva važna kriterijuma koji su doprineli ovom izboru boje – njena vidljivost omogućava pouzdano i brzo otkrivanje za druge učesnike u saobraćaju te nudi razlikovanje od postojeće rasvete vozila i saobraćajnih signala kao što su semafori ili rasveta za hitne slučajeve. Kao rezultat toga, mogućnost zabune s već postojećim bojama osvetljenja može da bude značajno smanjena. Osim toga, prema nalazima brojnih testnih studija, tirkizna boja je optimalna za automatizovanu vožnju.


I fiziološki i psihološki faktori potvrđuju veće vrednosti tirkiza u gotovo svim područjima nego što je to bio slučaj s drugim bojama. Tirkizna je takođe opisana u industrijskoj praksi SAE J3134 ADS Marker Lamps za upotrebu za prikaz aktivacije automatizovanog sistema vožnje. Razvoj i odobrenje novog koncepta rasvete su uključivali zajedničke napore interdisciplinarnog tima koji se sastoji od inženjera, voditelja usklađenosti, stručnjaka za zaštitu podataka i stručnjaka za etiku.

Standardizacija i harmonizacija za veću bezbednost

Mercedes-Benz je predan standardizaciji tirkizne boje kao sredstva za vizuelizaciju automatizovanog stanja vožnje, podstičući globalno razumevanje i prihvatanje ove tehnologije. Do sada ne postoji opšti okvir u Sjedinjenim Državama, Kini ili UN-ECE (Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu) za korišćenje tirkiznih svetala u serijskim vozilima.

Kalifornija i Nevada su preduzele prvi važan korak sa sada odobrenim izuzećima. Buduća globalno usklađena regulativa za tirkizna gabaritna svetla za automatizovanu vožnju će činiti osnovu za povećanu bezbednost za sve učesnike u saobraćaju i podsticanje daljnjih tehničkih inovacija. 

Glas javnosti/ A05S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR