Glas Javnosti

KO BI REKAO DA JE OVO POVEZANO? Boje automobila koji su najmanje sigurni na putu

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Na sigurnost u vožnji utiče i boja vozila, uglavnom zbog njegove vidljivosti. Međutim, po svemu sudeći "opasne" boje automobila najpopularnije su u Evropi.Mnogi faktori utiču na bezbednost vožnje, a za bezbednost na putu je važna i boja automobila, pokazuju istraživanja.

Jedno od istraživanja koje je sproveo MUARC – Centar za istraživanje nesreća na australijskom univerzitetu Monash, pokazala je da su najsigurnije boje automobila one koje se više ističu na putu u svim vremenskim uslovima i na svim putevima, piše lafarmbureau.com.

Bela i žuta su najsigurnije

Istraživanje je pokazalo da je najsigurnije vozila automobil bele boje. Vidljivost belog vozila je bolja od ostalih pri svim vrstama osvetljenja i u svim vremenskim uslovima, pokazalo je istraživanje. Istraživači su otkrili da je šansa da učestvujete u saobraćajnoj nesreći u belom automobilu 12 odsto je manja nego u crnom.


Odmah iza bele je žuta boja, kada je u pitanju sigurnost vozila. Žute automobile je lako uočiti, pa je u nekim zemljama boja taksija, ali i vozila hitne pomoći upravo žuta. Iz istog razloga žuta boja je prisutna i na putokazima koji upozoravaju na potencijalnu opasnost.

Sledeća je narandžasta, koja se smatra sigurnom jer malo proizvođača koristi ovu boju. Zbog toga se ističe na putu, odnosno, zbog svoje “jedinstvenosti”. Ostale sigurnije boje su zlatna, krem, bež i prljavo bijela, a prema istraživanju generalno su sigurniji automobili svijetlijih i „živih“ boja, osim crvene.

Crvena je među najmanje sigurnim

Najmanje bezbedna boja na skali je crna, uglavnom zato što ju je najteže uočiti noću. Sledi tamnoplava, koju je najteže videti u mraku, zatim siva, srebrna i tamno crvena.

Možda prisustvo crvene na listi najmanje sigurnih boja automobila izgleda pomalo iznenađujuće, budući da se crvena oduvek smatrala bojom upozorenja. Iako izgledaju živahno kada je sunčano, teško ih je vidjeti u mraku. Ljudsko oko najgore percipira crvenu boju pri slabom svetlu.

Inače, skoro iste nalaze kao što je pokazala MUARC anketa pokazuju i druga istraživanja ovog tipa.

Metalne nijanse mogu zaslepiti vozače koji nailaze

Kada je u pitanju vidljivost, mora se uzeti u obzir i okolina. Na primer, ako živite u ruralnom području s puno drveća i travnjaka, zeleni automobil se možda neće isticati. Isto tako treba uzeti u obzir da metalik nijanse lakše reflektuju svetlost i mogu zaslepiti vozače koji vam dolaze u susret. Ovaj efekat najviše pogađa vozače u mokrim, kišnim ili jako zavejanim područjima.


U Evropi najpopularnije  “opasne” boje

Automobili se najčešće biraju prema ličnim preferencijama. A ako pogledamo naše puteve i puteve u Evropi, brzo možemo uvideti da su crna, bela i siva najčešće boje automobila.

Istraživanje koje svake godine sprovodi proizvođač boja Axalta pokazalo je i da za 2022. vlasnici vozila u Evropi najčešće biraju sivu (27 odsto), crnu (22 odsto) i belu (21 odsto), a zatim plavu (11 odsto) i srebrnu (9 odsto). Ostale boje su zastupljene sa pet posto ili manje. Druga najsigurnija boja, žuta, zastupljena je sa samo jedan odsto među odabranim.

Inače, Evropa se ne razlikuje previše od ostatka sveta. Globalno, bela je najpopularnija boja (34 odsto), a slede crna (21 odsto) i siva (19 odsto).


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR