Glas Javnosti

600 radnika Porschea neće dobiti novi ugovor

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

U poslednjih nekoliko dana sve više loših vesti stiže za radnike koji rade u Štutgartu i okolini: Bosch želi da ukine 1500 radnih mesta, a slična sudbina čeka i radnike u Porscheu.

Nemački mediji navode da radnici Porschea takođe moraju da potraže nove poslove. Takođe je nedavno objavljeno da fabrika Audi u Nekarsulmu otpušta 600 radnika. Radnicima koji su radili u Porscheu, a koji su bili zaposleni na određeno, neće im biti produženi ugovori, piše Fenix Magazin.

U Porscheovoj glavnoj fabrici u Štutgart-Cufenhausenu brojni privremeni zaposleni u proizvodnji moraće idućih meseci da potraže novi posao, piše portal Finanzen.net.

Šef radničkog saveta je izjavio: “U sledećoj godini postepeno će isticati oko 600 ugovora o radu na određeno vreme koji više neće moći da se produži, a prvi radni odnosi prestaju u januaru”.

Portparol kompanije je rekao da bi privremeni radni odnos mogao da bude prilika za dobijanje stalne pozicije u Porscheu.

Porsche AG je gotovo udvostručio svoju radnu snagu u poslednjih deset godina na trenutno 24.700 zaposlenih. To uključuje 2400 zaposlenih s ugovorima o radu na određeno vreme.

"Demografski razvoj poslednjih godina je doveo do toga da su brojne kolege napustile kompaniju zbog delimičnog penzionisanja”, rečeno je.

Kao rezultat toga, Porsche je zaposlio neproporcionalan broj kolega u stalni radni odnos. “Sada smo ponovo dostigli stabilno stanje, tako da će ugovori na određeno vreme u velikoj meri isteći 2024. godine”, rekli su iz kompanije

“Nemamo privremenih radnika u proizvodnji”, navedeno je.

Radnici koji imaju stalni radni ugovor s Porscheom dobijaju beneficije iz kolektivnog ugovora i firme koje privremeni radnici nemaju.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR