Glas Javnosti

Trampu se žuri, hoće dogovor Beograda i Prištine pre izbora

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki list "Volstrit džurnal" piše da je predsednik SAD Donald Tramp pozvao na sastanak u Beloj kući 27. juna lidere Beograda i Prištine u nadi da će, kako navodi, omogućiti da dve strane postignu dogovor pre predsedničkih izbora u SAD.

"Volstrit džurnal" prenosi, pozivajući se na američke zvaničnike, da se Tramp nada da će obezbediti da se postigne dugotrajni formalni mirovni sporazum u regionu, "koji je bio žarište rivalstva supersila", kako bi poboljšao svoja spoljnopolitička dostignuća.

List ocenjuje da novo pokretanje pregovora Beograda i Prištine "već izaziva kontroverzu u Evropi", u kojoj diplomate, kako navodi, smatraju da bi EU mogla da bude sklonjena u stranu "u sopstvenom dvorištu".

"Uprkos sukobu Evrope i SAD oko pritiska Trampove administracije, uspešnim ishodom proširio bi se uticaj Zapada na Balkanu, gde se Kina i Rusija agresivno takmiče za uticaj, naročito od početka pandemije", navodi "Volstrit džurnal".

List piše da su i Beograd i Priština potvrdili da su dobili poziv za sastanak u Beloj kući 27. juna.

Navodi i, pozivajući se na neimenovanog visoko pozicioniranog američkog zvaničnika, da se Tramp lično zainteresovao za ovo pitanje prošle godine, nakon što su lideri obe strane obratili njegovoj administraciji.

List prenosi i da zvaničnici iz Trampove administracije smatraju da bi rešenje dugogodišnjeg spora dalo Trampu podsticaj uoči izbora, pošto su pregovori sa Severnom Korejom i pritisak koji je vršen na Iran imali "ograničene rezultate".

Prenosi i da je premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti rekao za taj list da njegova vlada jedva čeka da se uključi u pregovore, pod pokroviteljstvom SAD.

Navodi i da je diplomatski pritisak SAD naišao na "entuzijastičnu podršku" u Beogradu i Prištini.

"Volstrit džurnal" ocenjuje da, iako su Evropa i SAD tradicionalno sarađivali kao parneri na Balkanu, taj savez se postepeno raspada poslednjih godina.

U tom kontekstu, navodi se da je Nemačka predvodila protivljenje Evrope razmeni teritorija na Balkanu, strahujući da bi to moglo da dovede do talasa teritorijalnih pretenzija u regionu.

List podseća i da su Francuska i Nemačka prošlog meseca pozvale dve strane da nastave pregovore pod pokroviteljstvom EU i navodi da evropski zvaničnici sumnjaju da će ekonomski pritisak Vašingtona dovesti do rešenja, kako smatraju, "ključnog političkog pitanja, srpskog priznanja Kosova".

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR