Glas Javnosti

TRAMPOV STRATEG U ĆORSOKAKU: Benon u nemilosti kongresa zbog UPADA DEMONSTRANATA

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši Trampov strateg, desničar Stiv Benon, našao se u nemilosti kongresa, čiji je predstavnički dom glasao, da je on kriv za nepoštovanje Kongresa zbog odbijanja da sarađuje sa istragom smrtonosnog upada Trampovih pristalica u Kongres.

Donji dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je sa 229 glasova "za" i 202 "protiv", a devetoro republikanaca se pridružilo demokratama u preporuci da se protiv Benona podigne krivična otpužnica, prenosi Rojters.

Pitanje sada prelazi u nadležnost Sekretarijata za pravosuđe, gde sekretar za pravosuđe Merik Garland donosi končanu odluku o tome da li će se protiv Stiva Benona podići otpužnica.

Benon je odbio da se odazove na pozive komisije da svedoči i dostavi dokumenta, pozivajući se na Trampovo insistiranje, koje osporavaju neki pravni eksperti, da su njegove komunikacije zaštićene pravnom doktrinom nazvanom izvršna privilegija.

Odluka Sekretarijata za pravosuđe bi svakako uticala ne samo na efikasnost istrage o konkretnom slučaju upada u Kongres, već i na sposobnost Kongresa uopšte da od drugih organa vlasti traži da nešto preduzmu.

Odbor predvođen demokratama, koji istražuje upad u Kongres 6. januara nada se i da pretnja zatvorom, pošto nepoštovanje Kongresa nosi kaznu do jedne godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dolara, može da podstakne na saradnju 18 drugih Trampovih pomoćnika i organizatora mitinga kojima je takođe uručen sudski poziv.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR