Glas Javnosti

Tramp zapretio bojkotom fudbalerima NFL lige: 'Neću više da vas gledam' (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Donald Tramp, predsednik SAD zapretio je da će bojkotovati utakmice NFL i fudbala, ako igrači ne budu stajali tokom izvođenja himne.

U fudbalskom savezu SAD u četvrtak glasao se da se ukine zabrana igračima da kleče tokom izvođenja himne, priznajući da je ta politika pogrešna i da umanjuje važnu poruku Životi crnaca su važni, a posle masovnih protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom intervencije policije.

Republički kongresmen Met Gec kritikovao je tu odluku i rekao da bi više želeo da SAD nema fudbalsku reprezentaciju, nego da ekipa ne stoji tokom izvođenja himne.

Predsednk Tramp je tu poruku podelio na svom Tviteru, a pre toga dodao da neće više gledati.

"Čini se da i NFL ide u tom pravcu, ali ne sa mnom gledajući", naveo je Tramp.

Zabrana klečanja tokom himne uvedena je nakon što je američka fudbalerka Megan Rapino kleknula za vreme izvođenja himne u znak podrške bivšem NFL kvoterbeku Kolinu Kaperniku 2016. godine.

Tramp je taj potez žestoko kritikovao, ali i mnogi koji su rekli da se time ne poštuje američka zastava i zemlja.

Kapernik je pokrenuo proteste 2016. godine, zbog brutalnosti prema tamnoputim Amerikancima i rasnoj nejednakosti, tako što je klečao za vreme izvođenja američke himne uoči utakmica u NFL ligi. Njegov primer sledili su i ostali igrači, a njih je u više navrata kritikovao predsednik Tramp, koji je tražio oštre kazne.

Uprava NFL lige tada je saopštila da će klubovi biti ;kažnjeni ako njihovi igrači budu klečali tokom himne.

Međutim, komesar NFL Rodžer Gudel izjavio je prošle nedelje da je liga pogrešila što nije slušala igrače koji su se borili za rasnu jednakost i ukinula je zabranu.

NFL igrači saopštili su da će klečati tokom izvođenja himne.

(Izvor: B92/Beta)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR