Glas Javnosti

Tramp zamrzava finansiranje Svetske zdravstvene organizacije

Svet
Autor: Glas Javnosti

Predsednik SAD Donald Tramp oštro je kritikovao Svetsku zdravstvenu organizaciju zbog načina na koji se suočava sa pandemijom koronavirusa, zapretivši da će blokirati isplatu američkog dela budžeta ove organizacije.

"Blokiraćemo novac koji trošimo na SZO, snažno ćemo blokirati pa ćemo videti", rekao Tramp, optužujući Svetsku zdravstvenu organizaciju da se nije dovoljno agresivno suočila sa opasnostima ovog virusa.

Tramp zamrzava finansiranje Svetske zdravstvene organizacije
"Pogrešno su postupili, pogrešno postupaju. Potpuno su podbacili", rekao je američki predsednik u govoru koji je Njujork tajms ocenio pokušajem da se stvori "novi protivnici".

Njujošrki dnevnik je, takođe, naveo da Tramp pokušava da optuži SZO za promašaje koji se pripisuju njegovoj administraciji, pre svega sporom testiranju i neuspešnoj akciji prikupljanja zaštitne opreme.

Svetska zdravstvena organizacija je još na samom početku krize upozorila da koronavirus predstavlja opasnost koji bi morao da alarmira međunarodnu javnost, dan pre nego što je to učinila Trampova administracija i nekoliko sedmica pre nego što je američki predsednik proglasio vanredno stanje.

Trampove kritike se posebno odnose na činjenicu da SZO nije podržala njegovu odluku da od 31. januara ograniči putovanja u Kinu. U to vreme Svetska zdravstvena organizacija tvrdila je da bi ograničavanje protoka robe i ljudi bilo neefikasno.

Budžet Svetske zdravstvene organizacije je oko pet milijardi dolara u čemu Amerikanci učestvuju sa 111 miliona. SAD su 2017. godine dobrovoljno donirale još 401 milion dolara. 

RTS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR