Glas Javnosti

TRAMP U AKCIJI 'OBUZDAVANJA RUSIJE': Odobrio plan o premeštanju američkih snaga iz Nemačke

Svet
Autor: Glas Javnosti

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je plan o premeštanju 9,5 hiljada vojnika iz Nemačke. Oni će biti dislocirani u cilju „obuzdavanja Rusije“.

-Ministar odbrane (Mark Esper) i predsednik Združenog komiteta načelnika štabova američke vojske (Mark Mili) juče su informisali predsednika o planovima premeštanja 9,5 hiljada vojnika iz Nemačke. Odobreni predlog ne samo da odgovara direktivi predsednika, već će i pojačati obuzdavanje Rusije, pružiće garancije saveznicima, poboljšaće stratešku i operativnu fleksibilnost Amerike u Evropi- saopštio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

Ističe se da će ministar i predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova održati brifinge u odgovarajućim odborima Kongresa na tu temu.

Kako je ranije saopšteno, administracija Donalda Trampa je naložila Pentagonu da do septembra iz Nemačke povuče minimum 9,5 hiljada vojnika. U ukazu koji je potpisao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O` Brajan se takođe zahteva da smanji ukupan  broj američkih snaga u toj zemlji do 25 hiljada.

Istovremeno preneto je da će SAD prebaciti u Poljsku ne jednu, nego dve hiljade vojnika. Kako se ističe, SAD „planiraju da u Poljsku prebace oko 30 lovaca F-16“.

Trenutno je u Nemačkoj stacionirano 52.000 pripadnika američkih snaga, a prema rečima nekih zvaničnika, odluka Vašingtona ima za cilj da kazni Berlin zbog toga što ne izdvaja dovoljno finansijskih sredstava za odbranu.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR