Glas Javnosti

Tramp: Tesno sarađujemo sa Kinom, ona je prodrla u suštinu virusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je telefonom s kineskim liderom Si Đinpingom o situaciji u svetu u svetlu širenja virusa korona, navodeći da će Amerika tesno sarađivati s Kinom jer ona ima značajno iskustvo u borbi protiv te bolesti.


- Samo što sam razgovarao s predsednikom Kine. Razgovor je bio dobar. Podrobno smo razmotrili situaciju u vezi s koronavirusom koji razara značajan deo planete. Kina je prošla mnogo toga i u velikoj meri je prodrla u suštinu virusa. Tesno sarađujemo s Kinom. Veliko poštovanje - napisao je Tramp na Tviteru.


Si je potvrdio da je Kina spremna da pomogne i podrži SAD u borbi protiv virusa korona.

- U sadašnjoj situaciji Kina i SAD treba da se ujedine u borbi protiv epidemije. Neke kineske kompanije i preduzeća su već pružila humanitarnu pomoć SAD. Kina razume sadašnje teškoće na koje nailazi američka strana i spremna je dr pružu podršku i pomoć - rekao je Si.

Kineski lider je konstatovao da je na jučerašnjem sastanku G-20 postignuta saglasnost o značajnom broju pitanja  i da se došlo do pozitivnih rezultata. Amerika je u, međuvremenu, izbila na prvo mesto u svetu po broju potvrđenih slučajeva virusa korona.

Univerzitet  „Džons Hopkins“ navodi da je u SAD obolelo već 85.400 ljudi naspram 81.300 u Kini. Amerika ima veći broj potvđenih slučajeva i od Italije koja se u Evropi smatra epicentrom epidemije.

Međutim, broj preminulih je u SAD znatno manji u poređenju s brojem slučajeva – 1.288 smrtnih slučajeva dok je u Kini taj broj iznosio 3.298 a u Italiji 8.215.

Komentarišući, Tramp kaže da se to može objasniti masovnim testiranjem u SAD. Potpredsednik Majk Pens naveo je podatak da je do sada testirano pola miliona ljudi. Epidemija virusa korona i način na koji američki predsednik postupa u datoj situaciji odrazili su se i na njegov rejting koji je na istorijskom maksimumu.

Prema najnovijoj anketi, podrška Trampu dostigla je 47,1 odsto, ali i broj nezadovoljnih njegovim radom raste još više i sada ih ima 49,6 odsto. Na rast podrške utiče sve to što je administracija preduzela u sklopu borbe protiv epidemije, uključujući i ekonomske mere – u prvom redu paket finansijske pomoći u iznosu od dva biliona dolara. Svetska zdravstvena organizacija je objavila epidemiju koronavirusa 11. marta, a prema najnovijim informacijama, u svetu je obolelo skoro 500.000 ljudi, a više od 21.000 je umrlo.

Izvor: Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR