Glas Javnosti

Tramp poludeo, uzalud preti: Predsednik doživeo 'udarce s boka', sportisti ne odustaju, broj onih koji najavljuju proteste iz dana u dan sve je veći (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Od ubistva Džordža Flojda prošlo je nešto manje od mesec dana, ali revolt stanovnika Sjedinjenih Ameirčkih Država ne jenjava, a praktično iz sata u sat raste broj profesionalnih sportista koji su najavili da će sa njima nastaviti i kada se vrate takmičenju.

Poslednji u nizu je Mark Kjuban, vlasnik Dalas Maveriksa, koji je istakao da će pružiti podršku svojim igračima ukoliko odluče da svoje nezadovoljstvo iskažu klečanjem.

- Nadam se da ćemo umeti da se prilagodimo, i da ćemo košarkašima omogućiti da urade šta žele. Podržaću ih, najavio je Kuban.

A da će protesti pored terena biti sve masovniji potvrđuju odluka Fudbalskog saveza SAD i reči komesara NFL-a Rodžera Godela.

FS SAD je povukla odluku donetu u martu 2017. godine po kojoj "fudbaleri moraju ponosno da stoje za vreme intoniranja državne himne". Povod za donošenje takve odluke je bio gest fudbalerke Megan Rapino, koja je na nekoliko mečeva u 2016. i 2017. godini klečanjem tokom intoniranja himne SAD pružila podršku Kolinu Kaperniku, tadašnjoj zvezdi američkog fudbala. Tri godine kasnije, FSSAD je odluku povukao uz izvinjenje:

- Možemo da uradimo još više, i uradićemo.

 

Otprilike u isto vreme, sličnu poruku poslao je i Godel tako što je uputio podršku timovima koji žele da angažuju Kapernika:

- Ne samo da podržavam već i apelujem na ekipe da razmotre angažovanje Kapernika.

Godel je na ovaj način praktično "aminovao" ono što je većina igrača koji nastupaju u najjačoj ligi američkog fudbala na svetu najavila:

 

Sve ovo izazvalo je veoma burnu reakciju predsednika SAD Donalda Trampa, koji je istakao da "neće više gledati ništa gde sportisti protestuju":

Iako na prvi pogled bezazleno, činjenica da Trampu polako ali sigurno leđa okreće sve veći broj vlasnika klubova mogla bi da ima ozbiljne posledice po status američkog predsednika, pogotovo ako se u obzir uzme to da je veliki broj i finansijski pomagao kampanju aktuelnog prvog čoveka SAD, pa je pitanje da li će i kako uspeti da nadomesti neminovan gubitak do kog će doći ukoliko ne bude ozbiljnih promena u politici.  

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR