Glas Javnosti
posta

TRAMP NEOBAVEŠTEN: Niko mi nije rekao o akciji Rusije da preko talibana napada Amerikance!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Donald Tramp negirao je danas da je obavešten o izveštaju da je ruska vojna obaveštajna služba ponudila nagrade militantima povezanim sa talibanima za ubistva američkih vojnika u Avganistanu.


Američki obaveštajni zvaničnici zaključili su pre nekoliko meseci da su ruski zvaničnici ponudili nagrade za uspešne napade na pripadnike američkih službi prošle godine, u vreme kada su SAD i talibani razgovarali o okončanju dugotrajnog rata, prenosi Njujork Tajms.

Tramp je jutros na Tviteru objavio "niko me nije obavestio, ni potpredsednik Majk Pens kao ni šef kabineta Mark Medouz o takozvanim napadima Rusa na naše trupe u Avganistanu.

 - Svi to negiraju i nije bilo mnogo napada na nas - naveo je Tramp. 
 
 Bela kuća je juče izdala saopštenje u kome je demantovala da su Tramp ili Pens bili informisani o takvim obaveštajnim podacima.

- To ne govori o zasluzi navodne obaveštajne službe, već o netačnosti priče Njujork Tajmsa koja pogrešno sugeriše da je predsednik Tramp obavešten o tom pitanju - rekla je portparolka Bele kuće Kejli Mekeni .

Trampov direktor Nacionalne obaveštajne službe, Džon Retklif, takođe je rekao da ni predsednik ni potpredsednik nisu bili "nikada obavešteni o bilo kakvim navodnim obaveštajnim podacima" o kojima piše Tajms i rekao je da je saopštenje Bele kuće "tačno". 

Tramp je objavio "tvit" dan posle kritike koju mu je uputio bivši potpredsednik SAD i demokratski predsednički kandidat Džo Bajden koji je naveo da je izvještaj, ako je tačan, "zaista šokantno otkriće" o glavnokomandujućem i njegovom neuspehu da zaštiti američke trupe u Avganistanu i odupre se Rusiji.

Rusija je izveštaj nazvala "glupošću".

- Ovo jasno ilustruje niske intelektualne sposobnosti propagandista, koji umesto da izmisle nešto verodostojnije moraju da smisle ovu glupost - saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol talibana rekao je da ta grupa "snažno odbacuju ovu tvrdnju".

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR