Glas Javnosti

TRAMP MIRI SRBIJU I KOSOVO: Oni su se ubijali, ne vole se, došli su u moju kancelariju, grlili su se, bilo je divno videti ih 

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu Donald Tramp nije zaboravio da pomene a i pohvali odnose lidera Srbije i Kosova koji su se grlili u Beloj kući i da je bilo divno videti ih.

Na predizbornom skupu u saveznoj državi Pensilvanija, Tramp je ponovo govorio o svom posredovanju između Srbije i Kosova, kao i između Izraela i arapskih zemalja, predstavljajući biračima da donosi mir sukobljenim stranama i kritikujući vodeće američke medije jer o tome ne izveštavaju.

- Kosovo i Srbija su se ubijali mnogo godina, jednostavno su se ubijali, ne vole se, kao Izraelci i Palestinci. Mi trgujemo sa obe strane, dakle imamo izvesnu moć. Rekao sam im, hajde da napravimo sporazum i stvorimo ekonomski mir i mir uopšte. Došli su u moju kancelariju da potpišu. Grlili su se, bilo je divno videti ih. Spasili smo mnogo života - kazao je Tramp sinoć.

Prošle sedmice, na predizbornom skupu u Severnoj Karolini, Tramp je takodje rekao da je zaslužio Nobelovu nagradu za mir jer je uspeo da zaustavi "masovna ubijanja izmedju Srbije i Kosova".

- Siguran sam da je sledeća stvar Nobelova nagrada za mir. Zaustavljamo masovna ubijanja izmedju Kosova i Srbije. Toliko godina su se ubijali. Prestaće da se ubijaju. Znate, oni su to radili stotinama godina, doduše pod različitim imenima - rekao je Tramp 19. septembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti obavezali su se 4. septembra u Beloj kući na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Zbog postizanja tog dogovora, poslanik u parlamentu Švedske Magnus Jakobson nominovao je vlade SAD, Srbije i Kosova za Nobelovu nagradu za mir naredne godine.

Za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine Trampa je prethodno nominovao i norveški desničar Kristijan Tibring-Jede, zbog posredovanja u uspostavljanju odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

(Glas javnosti/B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR