Glas Javnosti

Tramp ima način kako da pobedi koronu:`Molim vas usporite testiranje`

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Donald Tramp obelodanio je na prvom predizbornom mitingu u Tulsi u Oklahomi, kojem je prisustvovalo manje ljudi nego što se očekivalo, da je rekao zvaničnicima svoje administracije da smanje obim testiranja na korona virus zbog porasta broja slučajeva u SAD, i upotrebio je rasistički termin za kovid-19.

Znate, testiranje je mač sa dve oštrice. Kada masovno testirate, pronaći ćete više ljudi. Zato sam rekao mojim ljudima: “Molim vas usporite terstiranje” - rekao je Tramp na skupu održanom u subotu.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće kazao je kasnije za CNN da se “predsednik očigledno šalio”.

Kako prenosi taj medij, Tramp je tokom govora upotrebio izraz koji aludira na to da korona virus potiče iz Kine. Objašnjavajući da virus ima više imena od bilo koje druge bolesti, on je spomenuo izraz “kung flu” (kung grip), što označava grip koji je došao iz zemlje kung-fua.

Američki predsednik se osvrnuo i na antirasističke proteste širom zemlje, kritikujući novi trend rušenja statua ličnosti iz kolonijalne ere.

“Ludačka levičarska rulja pokušava da vandalizuje našu istoriju, da uništi naše spomenike, naše divne spomenike, da ruši statue i da kažnjava, neutrališe i muči svakoga ko se ne pokorava njihovim zahtevima da imaju totalnu kontrolu. Mi se ne pokoravamo”, poručio je Tramp, prenosi AP.

Agencija ističe da je Trampov miting održan uprkos upozorenjima da predstavlja zdravstveni rizik, jer je jedno od najvećih okupljanja u svetu u zatvorenom prostoru tokom pandemije korona virusa.

Ono što je trebalo da bude pokazatelj političke moći, ispao je običan događaj, s obzirom na to da je u dvorani sa 19.000 mesta bilo hiljade praznih sedišta, dok je neposredno pre skupa objavljeno da se u štabu predsedničke kampanje pojavilo šest slučajeva korona virusa, navodi AP.

Tramp je pokušao da objasni zbog čega ima malo ljudi, svaljujući krivicu na medije koji su upozoravali “da se ne dolazi, da se ne ide, da se ne radi ništa”, dok je naveo da demonstranti na ulici “rade loše stvari”, iako su protesti ispred centra u kome se miting održavao bili mirni. “Počinjemo našu kampanju, tiha većina jača je nego ikad”, uzviknuo je Tramp.

U skoro dvočasovnom govoru kojim se vratio u kampanju posle tromesečne pauze zbog pandemije, Tramp je napao i medije, “levičarske radikale”, za koje je rekao da preuzimaju ulice Amerike, kao i svog rivala na predstojećim izborima, bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena, koga je opisao kao “slabog i mentalno nesposobnog”.

Predsednik je, što nije njegov običaj, priznao da govor pred delom praznom arenom, nije njegov najbolji. “Za sada sam prosečan”, ocenio je Tramp.

Dok je trajao miting, ispred arene bilo je komešanja između predstavnika pokreta “Životi crnaca su važni” i pristalica Donalda Trampa. Policija u Tulsi objavila je da je uhapšena belkinja u majici na kojoj je pisalo “Ne mogu da dišem” na privatnom događaju koji je odbila da napusti.

Ispred arene viđena je mala grupa naoružanih ljudi, a jedan od njih rekao je reporterima da je tu, u slučaju da “Antifa protesti postanu nasilni”. Skup u Tulsi trebalo je da bude održan u petak, ali je pomeren za dan kasnije nakon kritika da je pao na dan kada se obeležava okončanje ropstva u Sjedinjenim Državama, kao i da se održava u gradu koji ima istoriju rasnih tenzija.

Tulsa je 1921. godine bila mesto masovnog napada, u kojem je ubijeno nekoliko stotina Afroamerikanaca.

(Izvor Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR