Glas Javnosti

TRAMP IDE U TREĆU PREDSEDNIČKU KAMPANJU: Učiniti Ameriku ponovo velikom

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da pokreće treću predsedničku kampanju, čime se odlučio na rani početak trke za republikansku nominaciju za izbore 2024. godine.

– Da bi Amerika bila ponovo velika i veličanstvena, objavljujem kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država, rekao je Tramp sinoć pred stotinama pristalica, članovima kluba i medijima u sali u svom klubu Mar-a-Lago na Floridi, javlja AP, prenosi Fonet.

Na skupu je bilo više od 30 američkih zastava i transparenata sa sloganom "Učiniti Ameriku ponovo velikom".

– Kandidujem se zato što verujem da svet još nije video koliko ova zemlja može istinski da bude velelepna. Ponovo ćemo Ameriku staviti na prvo mesto, poručio je Tramp.

Tramp ulazi u trku u trenutku političke ranjivosti. Nadao se da će iskoristiti očekivane dobitke republikanaca na prošlonedeljnim izborima kao odskočnu dasku da osvoji nominaciju svoje stranke, tako što će obezbediti ranu podršku i potencijalne rivale držati podalje od trke, prenosi agencija Asošijeted pres.

Umesto toga, mnogi kandidati koje je podržao su izgubili, demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, dok su republikanci blizu samo tesne većine u Predstavničkom domu.

Tramp se zbog toga suočava sa kritikama pojedinih pristalica, koji kažu da je vreme da se republikanci okrenu budućnosti, dok je guverner Floride Ron Desantis rani favorit za predsedničku nominaciju.

Bivši predsednik je i dalje popularan među republikanskim biračima. Međutim, drugi republikanci - poput bivšeg potpredsednika Majka Pensa - takođe preduzimaju korake ka predsedničkoj kampanji, zbog čega će Tramp morati da se suoči sa konkurencijom.

Tramp se takođe suočava sa nizom intenziviranih krivičnih istraga, uključujući istragu Ministarstva pravde o stotinama poverljivih dokumenata koji su otkriveni u kutijama i fiokama u njegovom klubu Mar-a-Lago. Takođe je predmet državne i federalne istrage zbog svojih pokušaja da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, podseća Glas Amerike.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR