Glas Javnosti

I SRBI MEĐU STRADALIMA U AUTOBUSU SMRTI! Lomili prozore da bi spasli jedni druge (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Najmanje 46 ljudi, među kojima 12 dece, poginulo je kada se autobus makedonskih registracija zapalio na auto-putu u Bugarskoj. Nesreća se dogodila u blizini Bosneka, oko 2 sata posle ponoći. MIA prenosi da je autobus pripadao agenciji "Besa trans" i da pre prevozio putnike sa ekskurzije u Istanbulu.

Vatra je zahvatila autobus koji je udario u zaštitnu ogradu. Među žrtvama ima 12 dece, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bugarske, Bojko Raškov.

U autobusu se nalazilo 53 putnika, koji su najverovatnije krenuli u Istanbul, a nesreću su preživele dve devojčice od 7 i 17 godina, kao i šestoro odraslih. Svi putnici su iz Severne Makedonije. Povređeni su transportovani u bolnicu i njihovo stanje je stabilno i nalaze se van životne opasnosti.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da među žrtvama tragične nesreće severnomakednoskog autobusa u Bugarskoj, ima i građana Srbije.

- U kontaktu sam sa premijerom (Bugarske) Stefanom Janevom... Najveći broj žrtava su građani Severne Makednije, ali ima i državljana Srbije - rekao je Zaev, javila je MIA.

bulgariabuscrash19854-21327261419854_b 

On je dodao da je imao prilike da razgovara s jednim od preživelih koji mi je rekao da se čula strašna eksplozija.

- Uspeli su da slome jedan prozor i spasu nekoliko ljudi. Nažalost, drugi nisu uspeli. Radi se o strašnoj tragediji jer najveći broj stradalih su mladi ljudi: 12-oro dece mlađe od 18 godina, a drugi su od 20-30 godina -  rekao je Zaev.

Kao moguće uzroke nesreće autobusa sa severnomakedonskim tablicama u Bugarskoj, direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je "grešku vozača ili za sada neutrvđenu tehničku neispravnost" vozila, javila je agencija MIA. 

bulgariafireaccident50297-21326795050297_b  Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov rekao da je zaštitna ograda auto-puta probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posledica kontakta vozila sa ogradom.

Ministar Raškov je u međuvremenu izjavio da je ustanovljeno da su tela svih poginulih imala teške opekotine, preneo je BBC.

Prve informacije govore da u autobusu nije bilo bugarskih državljana.

Iz Skoplja je stigla potvrda da se premijer Severne Makedonije Zoran Zajev uputio u Bugarsku i da su sa njim krenuli ministar zdravstva Venko Filipče i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Zaev je potvrdio da su se ka Bugarskoj uputili i pripadnici severnomakedonskih nadležnih službi, a bugarska BTA je javila da su i bugarski predsednik Rumen Radev i premijer Stefan Janev na mestu tragične nesreće.

Janev je potvrdio novinarima da je istraga u toku i uputio je izraze saučešća porodicama nastradalih.

- Dogodila se strašna tragedija, nemam ništa dobro da kažem. Ostavimo istražne organe da obave svoj posao -  poručio je Janev.

Većina žrtava nesreće su građani Severne Makedonije, saopštio je ranije zvaničnik ambasade Severne Makedonije u Sofiji, a agencija MIA prenela je da je među poginulima i 12 maloletnih lica, od kojih su dvojica bili braća blizanci.

Autobus, koji se vraćao iz Istanbula, sinoć oko 9 sati prešao je granicu na prelazu Kapetan Andrejevo, a bugarski mediji su preneli da se nesreća dogodila jutros oko 3 sata na autoputu Sofija-Blagojevgrad, kod mesta Bosnek, na 31. kilometru od Sofije.

 bulgariabuscrash24816-21327265524816_b 

Na ovom delu autoputa dogodila se teška saobraćajna nesreća 1996. godine u kojoj je poginulo 16 ljudi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR