Glas Javnosti

Totalni haos na ulicama Grčke (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U Atini i Patrasu izbili su danas sukobi između policije i demonstranata tokom generalnog štrajka u Grčkoj.

Protesti su organizovani zbog železničke nesreće prošlog meseca u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

Demonstranti su bacili Molotovljeve koktele na policijski kordon u blizini parlamenta, a interventna policija je odgovorila bacanjem suzavca i zvučnih granata tokom kratkog sukoba na velikim, mirnim protestima. Trenutno nema izveštaja o povređenima ili hapšenjima.

Veliki protesti održani su i u drugim gradovima širom Grčke, a sukobi mladih i policije takođe su izbili i u južnom lučkom gradu Patrasu.

Veliki protesti su održani i u Solunu. Vlada je imala četiri godine da reši probleme na železničkoj mreži, ali ne prihvata odgovornost i okrivljuje sve ostale, rekla je za privatnu televiziju Skaj portparol glavne levičarske opozicione partije Siriza Popi Capanidu.

U Grčkoj su sindikati danas pozvali na generalni štrajk zbog železničke katastrofe prošlog meseca, u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi, a obustavljeni su železnički, avionski i trajektni saobraćaj, kao i rad bolnica, škola i javnog prevoza. Generalni štrajk su organizovali sindikati železničkih radnika koji su organizovali obustave rada odmah posle direktnog sudara vozova u severnoj Grčkoj 28. februara u kojem je poginulo 57 ljudi, a na desetine povređeno.

Grčka vlada saopštila je da će železničke usluge biti ponovo pokrenute 22. marta i da će se postepeno obnavljati do 11. aprila, uz dodatno osoblje koje će nadgledati bezbednost i pravila obaveznog smanjenja brzine duž deonica pruge.


Prema najnovijim anketama, vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa poslednjih sedmica dobija smanjenu podršku u odnosu na glavnog rivala, levičarsku stranku Siriza, a dve stranke su bile uključene u ideološku debatu o tome na koji način treba reformisati zastarelu grčku železnicu.

Glas javnosti/ AP

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR