Glas Javnosti

TOTALNA BLOKADA SVIH PUTEVA KA ŠPANIJI! Portugalski poljoprivrednici stupili u štrajk

Svet
Autor: Glas javnosti

Portugalski farmeri blokirali su traktorima najmanje tri puta koji povezuju Portugalija sa Španijom, pridruživši se protestima širom Evrope zbog niza pritužbi, od jeftinijeg uvoza do nedovoljne državne pomoći i birokratije.

Vlada je juče najavila hitnu pomoć u vrednosti od 500 miliona evra za poljoprivrednike kako bi pokušali da izbegnu masovne proteste kao u Francuskoj i Briselu, ali je mala grupa farmera, koja se osećala nedovoljno zastupljenom u javnoj raspravi o tom pitanju, preko društvenih mreža se organizovala i odlučila da preduzme akciju.

Od samog svitanja, stotine farmera sa traktorima i drugim vozilima polako su krenule ka četiri glavna prelaza ka susednoj Španiji.


Saobraćajna policija saopštila je da su dva portugalska auto-puta blokirana u oba smera blizu granice sa Španijom, u mestu Vilar Formozo na severu i Kaja na jugu, kao i manji nacionalni auto-put u regionu Alentežo.




Portparol policije rekao je da su protesti bili mirni i ne zahtevaju „upotrebe sile“ uprkos blokadama.

„Poljoprivrednici su veoma loše tretirani u poslednjih nekoliko godina u Portugaliji. Mislim da ovo nije način da se postupa sa ljudima, farmeri su veoma jaka snaga u ovoj zemlji“, rekao je Žoze Martins, farmer koji protestuje u Kaji, navodeći smanjenje subvencija.


Poljoprivrednici se, takođe, žale da Vlada smanjuje pomoć za organsku i mešovitu poljoprivredu.

„Naš pokret je građanski i nestranački, a naš cilj je da skrenemo pažnju na probleme sektora, a ne da blokiramo zemlju“, rekao je Rikardo Estrela, koji je predvodio proteste u mestu Vilar Formoso.


On je istakao da je paket pomoći koji je juče objavljen bio neuspešan pokušaj da se farmeri povuku. U Francuskoj, gde farmeri protestuju već sedmicama, Vlada je odustala od planova za postepeno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel i obećala je veću pomoć.

Protesti su se proširili na Španiju, Italiju i Belgiju, gde su farmeri gađali Evropski parlament jajima i kamenicama.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR