Glas Javnosti

Toplotni talas pogodio Italiju: Najavljeno 44 stepeni

Svet
Autor: Glas javnosti

Italiju je zahvatio prvi veliki toplotni talas ovog leta koji je stigao sa afričkim anticiklonom podižući temperaturu do 40 stepeni Celzijusa, 10 stepeni iznad sezonskih proseka.

Veb-sajt viLMeteo.it predviđa da ce talas saharske vrućine uskoro zahvatiti čitavu Italiju, prenela je Ansa.

Osnivač tog sajta, meteorolog Antonio Sano rekao je da će danas i sutra živa u termometru skočiti na 32 do 34°C u centru i na severu Italije, a još toplije će biti na Siciliji i Sardiniji.

- Od srede do petka biće još toplije - najavio je Sano.

Očekuje se da će u Rimu, Napulju, Firenci biti 40°C, a na Sardiniji i Siciliji temperatura će biti u rasponu od 42 do 44°C.

- Sledećeg vikenda afrički anticiklon ce izgubiti snagu - rekao je Sano i dodao da će veoma jake kišne oluje koje se očekuju na severu sniziti temperaturu u svim regionima.


Plaže su tokom proteklog vikenda bile prepune Italijana koji su spas od vrućina potražili uz obale mora i jezera, a očekuje se da ce gužve ove sedmice biti još veće, što zbog početka školskog raspusta, što zbog rastuće temperature.


Saudijska Arabija: Više hiljada hodočasnika doživelo toplotni udar

Više hiljada hodočasnika doživelo je danas toplotni udar nakon što su drugog dana Kurban-Bajrama u Saudijskoj Arabiji rano jutros prisustvovali obredu simboličnog kamenovanja đavola.

Ove godine obredi se odvijaju pod neizdrživom letnjom vrućinom, koja je, prema podacima saudijskog Nacionalnog centra za meteorologiju, u 14 časova u Meki i svetim mestima u i oko tog grada dostigla 48 stepeni Celzijusa.

Kamenovanje stubova koji predstavljaju đavola odvija se u Mini, pustinjskoj ravnici neposredno izvan grada Meke u Saudijskoj Arabiji.

Treće simbolično kamenovanje đavola je planirano za utorak, pre Oproštajnog Tavafa, ili obilaska Kabe, koje se smatra utočištem islama i centralnim svetilištem u Meki.

Smatra se da je hodočašće jedan od pet stubova islama i svi muslimani su dužni da bar jednom u životu obave petodnevni hadžiluk, ako su fizički i finansijski sposobni za to.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR