Glas Javnosti

TONE JEDAN DO DVA MILIMETRA GODIŠNJE: Geolozi upozoravaju da Njujork propada pod težinom nebodera

Svet
Autor: Glas javnosti

Nova istraživanja Geološkog instituta Sjedinjenih Država pokazala su da Njujork zbog težine nebodera i ostalih građevina godišnje tone prosečno od jedan do dva milimetra, a neki delovi tonu i puno brže. Na prvi pogled to nije zabrinjavajuće, ali stručnjake brine činjenica da taj proces „Veliku Jabuku“ čini izuzetno ranjivom na prirodne katastrofe, piše Njujork post. Jedan od njih je voditelj ist

On i kolege izračunali su kumulativnu masu više od milion zgrada i procenili da iznosi oko 764.000.000 tona, a zatim su čitavo područje podelili na površine od 100 kvadrata i tako izračunali koliki je pritisak na kamenu podlogu svake zone.

Potom su svoje račune usporedili sa satelitskim slikama koje mogu izmeriti promene u visini kopnene površine, a onda su mapirali očitavanja preko svojih procena za celi grad da bi svoj model uporedili s podacima iz stvarnog sveta.


Grad u kojem živi oko 8,4 miliona stanovnika suočen je sa opasnošću od poplava jer je upravo u tom području opasnost od porasta nivoa mora tri do četiri puta veća u odnosu na globalni prosek duž atlantske obale Severne Amerike, stoji u izveštaju stručnjaka.

Stanje mogu pogoršati uragani i oluje koji su sve češći i žešći, istakao je Parsons, podsetivši na žrtve i veliku štetu koju su prouzrokovala dva nedavna uragana, Sendi (2012.) i Ida (2021.).

Emisija štetnih gasova utiče na to da se „smanjuje prirodna barijera vetra duž istočne obale SAD-a, što znači češće uragane visokog intenziteta u nadolazećim dekadama“.


„Kombinacija tektonskog i antropogenog sleganja, porasta nivoa mora i sve većeg intenziteta uragana ukazuje na sve veći problem duž obalnih i rečnih područja“, kaže Parsons i ukazuje na „ponovno izlaganje temelja zgrada slanoj vodi koja može nagristi armaturni čelik i hemijski oslabiti beton uzrokujući i strukturno slabljenje“, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR