Glas Javnosti

TIK TOK PRETNJA AMERIČKOJ BEZBEDNOSTI: SAD zabranjuju kineske društvene mreže?

Svet
Autor: Glas javnosti

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo izjavio je da ova zemlja razmatra da zabrani kineske društvene mreže, uključujući i TikTok. Američki zakonodavci izrazil su zabrinutost u pogledu nacionalne bezbednosti zemlje zbog korišćenja TikTok-a i politike o zaštiti podataka korisnika ove društvene mreže.

Oni strahuju da bi kineski zakoni od domaćih kompanija mogli da zahtevaju da sarađaju sa obaveštajnim službama koje kontroliše kineska Komunistička partija.

Pompeov komentar usledio je nakon zaoštravanja tenzija između Kine i SAD zbog odgovora na pandemiju korona virusa, kineskih poteza u Hongkongu, kao i trgovinskog rata dugog skoro dve godine.

Osnivači TikToka, koji nije dostupan u Kini, težili su da se distanciraju od svojih korena kako bi se aplikacija dopala publici širom sveta.

Ona je od nedavno zabranjena u Indiji, zajedno sa još 58 aplikacija, usled pograničnih sukoba između ove dve zemlje. TikTok će prestati da se koristi i u Hongkongu za nekoliko dana, nakon što je Kina usvojila novi zakon o nacionalnoj bezbednosti u ovom poluautonomnom gradu.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR