Glas Javnosti

TENZIJE U CRNOM MORU, KIJEV NAORUŽAVA MORNARICU: Ukrajina planira da povrati Krim!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ratna mornarica Ukrajine priprema se za vojne operacije sa Rusijom i namerava da vrati Krim, izjavio je komandant mornarice, kontraadmiral Aleksej Neižpapa za list „Dumska“.

"Biće mnogo gubitaka – i kada je reč o našim vojnicima i civilima", rekao je Neižpapa.

On je istakao da Kijev očekuje napad ruske vojske na Hersonsku oblast s ciljem da puste vodu iz Dnjepra na Krim.

"Naše jedinice se pripremaju za takve akcije. Ne mogu otkriti sve planove", rekao je Neižpapa i otkrio detalje da domet raketnog sistema „Neptun“ omogućava da se sa teritorije Ukrajine gađaju prilazi Sevastopolja.

Ukrajinski kontraadmiral je dodao, kako prenosi Sputnjik, da će signal sukoba biti pokušaj Rusije da obnovi Severni krimski kanal na poluostrvu.

Ranije je Ukrajina obezbeđivala do 85 odsto potreba Krima za svežom vodom preko Severnog krimskog kanala iz Dnjepra. Međutim, nakon ujedinjenja Krima i Rusije, Ukrajina je u potpunosti prekinula isporuku vode iz Dnjepra.

Ukrajinski političari odbijaju da uspostave isporuke vode na rusko poluostrvo, ali redovno objavljuju da Rusija ima „nameru da zauzme Severni krimski kanal“.

On je takođe objasnio zašto je Kijev odustao od završetka izgradnje krstarice "Ukrajina“.

"Što se tiče krstarice ‘Ukrajina’, doneta je odluka da neće biti deo Ratne mornarice. To je okeanski brod starog sovjetskog projekta. Svi sistemi naoružanja kojima je bio opremljen su ruske proizvodnje. Sama krstarica je jedna velika meta i ništa više", objasnio je kontraadmiral.

On je dodao da je krstarica bila zamišljena kao „ubica nosača aviona“, kao što je uništavanje udarnih grupa nosača aviona SAD.

"Mi nemamo takve zadatke tako da ga ne možemo koristiti u skladu sa namenom. Mi treba da uništavamo ruske brodove, a oni još nemaju takve nosače aviona. Zbog toga Ukrajini nisu potrebni ‘ubice nosača aviona" istakao je Neižpapa.

Izgradnja četvrte krstarice projekta 1164 „Atlant“ pod nazivom „Admiral flote Sovjetskog Saveza Lobov“ započeta je 1984. godine. Nakon šest godina brod je spušten na vodu, a bio je izgrađen 75 odsto. U vlasništvo Ukrajine prešao  je 1993. godine, te je dobio naziv „Ukrajina“.

Nakon tri godine izgradnja broda je obustavljena zbog nedostatka finansijskih sredstava. Krajem 2017. godine Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da im nije potrebna takva krstarica.

Važno je istaći da ukrajinska mornarica poslednjih godina ima ozbiljnih problema. Stari brodovi postepeno se povlače iz upotrebe, dok za nove nemaju sredstva. Međutim, Kijev aktivno kupuje strane brodove koji se više ne koriste. U septembru prošle godine Obalska straža SAD predala je Kijevu dva patrolna broda Drummond (WPB-1323) i Cushing (WPB-1321), koji su napravljeni 1988. godine.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR