Glas Javnosti

TENKOVI SE GOMILAJU NA GRANICI - SPREMA SE NOVI RAT U EVROPI: Ova ZEMLJA za naoružanje izdvojila 115 milijardi DOLARA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Potpisali smo dva ugovora za 1300 glavnih borbenih tenkova. Hiljadu – južnokorejskih K2 „Crni panter“, koji su visoko kotirani u svetu, uprkos visokoj ceni. Trista – američki M1A2 SEPv3. I jedni i drugi su novi.

Poljska se sprema za veliki rat. Varšava masovno kupuje oružje u inostranstvu, gradi vojne baze, povlači trupe na istočne granice i dozvoljava sebi dvosmislenu retoriku.

Bivši zamenik ministra nacionalne odbrane Valdemar Skržipčak rekao je u emisiji TV kanala Polsat, da je Poljska spremna da podrži oružani puč u Belorusiji silom. On je istakao da je reč o vojnoj operaciji. To je, u stvari agresija.

A razlog za invaziju, rekao je, poslužiće masovni protesti. Kao i one 2020.

Inače, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je više puta upozoravao na takav scenario. Militanti se posebno obučavaju u Poljskoj, Litvaniji i Ukrajini, kaže on. Varšava je sposobna da pokrene veliku vojnu grupaciju do granica za nekoliko sati. U stvari, ovo se već dešava.

Moskva i Minsk pomno prate situaciju i preduzimaju akcije. Rusija je Belorusiji obezbedila savremeno naoružanje, uključujući sisteme S-400. Tamo šalje vojni kontingent, koristi lokalne aerodrome. Takođe pokriva Belorusiju nuklearnim „kišobranom“, kao i kupolom sistema PVO.

Ministri odbrane su krajem maja završili pravne formalnosti za skladištenje taktičkog nuklearnog oružja. Lukašenko je rekao da se municija već premešta.

Neki stručnjaci smatraju da će to ohladiti žar Varšave i agresije neće biti.

„Neće biti direktne poljske invazije“, kaže politikolog Vadim Truhačov. „Beloruski građani će postati gorivo za obojenu revoluciju. Moguće je da su izjave o mešanju povezane sa predstojećim izborima za Sejm – one povećavaju stepen patriotske retorike“.

Zauzvrat, Kremlj je primetio da je Poljska neprijateljska država koja se meša u unutrašnje stvari druge zemlje. Kremlj je odsetio da Moskva ima obavezu da zaštiti saveznika u slučaju direktne pretnje.

Varšava se i dalje plaši otvorenog rata sa Rusijom. Uostalom, agresor ne može da računa na član 5 Povelje NATO-a.

Ali započeli su najambiciozniji program ponovnog naoružavanja u alijansi. Planiraju da sve završe do 2035. godine.

Potpisali smo dva ugovora za 1300 glavnih borbenih tenkova. Hiljadu – južnokorejskih K2 „Crni panter“, koji su visoko kotirani u svetu, uprkos visokoj ceni. Trista – američki M1A2 SEPv3. I jedni i drugi su novi.

Topovsku artiljeriju će nadograđivati 648 južnokorejskih samohodnih haubica K9 Grom. Reaktivni – američki MLRS HIMARS. Trenutno je plaćeno svega nekoliko desetina ovih sistema, ali žele da kupe još 500. Da li je to realno, veliko je pitanje. Obim proizvodnje je i dalje mali, a američka vojska takođe namerava da popuni arsenale.

Varšava će zameniti sovjetska borbena vozila pešadije data Ukrajini, sopstvenim vozilima – Borsuk, poručenih 1400 jedinica. Za vojnu avijaciju biće nabavljeno 96 jurišnih helikoptera Apač, za Vazduhoplovstvo – 48 školskih južnokorejskih FA-50 i 35 američkih lovaca F-35.

Za ovo je izdvojeno 115 milijardi dolara. Za tekuću godinu – 26 milijardi, najveći iznos u istoriji zemlje.

Ostale članice NATO-a nerado izdvajaju dva odsto BDP-a za odbranu, kako to nalaže povelja alijanse, a Poljska je dobrovoljno odlučila da potroši četiri. U pogledu vojne potrošnje po glavi stanovnika, Varšava je prva u zapadnom bloku.

Povećaće se i brojnost vojske. Za 12 godina – skoro dva puta: od 160 do 300 hiljada ljudi. Generalno, ako se program sprovede, Poljska će dobiti ne samo najveća, već i najbolje naoružana vojska u Evropi.

Glas javnosti/S07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR