Glas Javnosti

Tajna služba Vatikana je jedna od najmoćnijih na svetu i ima istoriju pranja novca italijanske mafije

Svet
Autor: Глас јавности

Obaveštajna služba Vatikana imala je veliko iskustvo i tradiciju u sakupljanju i analiziranju informacija, kao i izvođenja tajnih, specijalnih operacija. Papska država nije imuna ni na finansijske afere.

Najčuveniji lovac na naciste Simon Vizental tvrdi da je obaveštajna služba Vatikana efikasnija od izraelske obaveštajne službe Mosad. Ona u svom sastavu ima 200 agenata, odlično ih je obučio bivši oficir tajnih službi Italije (Sisde) Dominiko Đani.

U službu su inkorporirani kardinali, monsinjori, sveštenici i poverljivi svetovni saradnici.

Obaveštajnu službu opslužuje sva rimokatolička crkvena jerarhija, uz pomoć više od 500 diplomatskih predstavništava, mnoštva biskupa, monsinjora i monaških redova. Sve te informacije se šalju kancelariji Svete kongregacije u Vatikanu gde ih ogroman aparat analitičara proučava i klasifikuje.

Važan centar vatikanske obaveštajne službe su rezidencije papskih nuncija (ambasadora), internuncija i apostolskih legata. Informacije od posebnog tajnog značaja, poglavar Rimokatoličke crkve dobijao preko jezuita da bi 1939. Vatikan organizovao Biro za informacije.

 Biro organizovao niz filijala u svetu, stotine agenata je poslato da rade u njima. Izgovori su uvek bili humanitarne prirode, briga o zarobljenicima i izbeglicama, pomoć gladnima i slično.Vatikan tvrdi da je služba ukinuta, ali novinari imaju dokaz da je aktivna.

Vatikan nije imun ni na fiinansijske afere. Iz kancelarije za medije Vatikana saopšteno je da je odlukom 2017. godine prvi put doneta presuda zbog pranja novca u Vatikanu. Italijanska policija je 2016. godine za preduzimača Karla Projetija odredila kućni pritvor u okviru istrage o navodnom bankrotu njegove građevinske firme koja je imala gomilu ugovora sa različitim vatikanskim kompanijama.

Projetij je desetine miliona evra držao u Vatikanskoj banci i zamrznute su kada je pokrenuta istraga. Sveta stolica pokušava da poveća finansijsku transparentnost nakon što je Vatikanska banka decenijama bila na meti kritika zbog prikrivanja i pranja novca italijanskih mafijaša i izbegavanja plaćanja poreskih obaveza.

(Izvor: Večernje novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR