Glas Javnosti

TAJLAND LEGALIZOVAO UZGOJ MARIHUANE: Vlada poklanja MILION SADNICA

Svet
Autor: Glas javnosti

Uzgajanje i posedovanje marihuane na Tajlandu danas je dekriminalizovano, a ministar zdravlja te zemlje najavio je da će od sutra podeliti milion sadnica ove biljke, prenosi AP.

Tajland je prva zemlja koja je donela ovakvu odluku u jugoistočnoj Aziji, regionu poznatom po strogim zakonima o drogama, ali upotreba marihuane u rekreativne svrhe i dalje nije dozvoljena.

Tajlandska vlada saopštila je da promoviše kanabis samo za medicinsku upotrebu, upozoravajući one željne zabave, da se pušenje u javnosti i dalje može smatrati prekršajem, uz potencijalnu kaznu od tri meseca zatvora i 25.000 tajlandskih bata (780 dolara).


Vlada se nada da će lokalna trgovina kanabisom doprineti razvoju poljoprivrede i turizma, a da bi stanovnike podstakla na gajenje ove biljke, odlučila je da pokloni čak milion sadnica.

 To je prilika da ljudi i država ostvaruju prihod od marihuane i konoplje. Ako imamo pravu svest, kanabis je kao zlato, nešto vredno i treba ga promovisati, rekao je Anutin Charnvirakul, potpredsednik vlade i ministar zdravstva.

Klinike širom zemlje mogu slobodnije da nude kanabis kao tretman, a vlada je saopštila da plan legalizacije takođe ima za cilj oslobađanje oko 4.000 zatvorenika osuđenih za kaznena dela povezana s kanabisom.

Status marihuane i dalje nije u potpunosti pravno definisan, jer iako se više ne tretira kao opasna droga, tajlandski zakonodavci tek treba da donesu zakon kojim bi regulisali trgovinu marihuane, navodi AP.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR