Glas Javnosti

SZO ZABRINUT: Ugroženo 130 prevremeno rođenih beba u Gazi, lekari leče one koji imaju veće šanse

Svet
Autor: Glas javnosti

Najmanje 130 prevremeno rođenih beba je u "velikoj opasnosti" zbog nestašice goriva u bolnicama u pojasu Gaze, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Bebe su u šest neonatalnih jedinica, navela je organizacija Medicinska pomoć za Palestince, a lekari upozoravaju da im preti neposredna opasnost ako gorivo ne stigne uskoro do bolnica.

SZO je u saopštenju za AP pozvala na „hitan i održivi“ pristup gorivu u Gazi kako bi se omogućilo da rade zdravstvene ustanove.


Melani Vard, izvršna direktorka organizacije za pomoć, pozvala je svetske lidere da izvrše pritisak na Izrael da se dopusti isporuka goriva u Gazu.

„Svet ne može jednostavno da gleda dok se bebe ubijaju opsadom Gaze. Ako se nešto ne preduzme to je smrtna kazna za te bebe“, rekla je Melani Vard.

Bolnice u Gazi su prepune ranjenih u ratu između Izraela i Hamasa izazvanog iznenadnim napadima militanata na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Doktor Gasan Abu Sita, koji radi sa organizacijom Lekari bez granica, rekao je da generatori u bolnicima prestaju da rade sve češće i da nedostaju zavoji i lekovi, pored ostalog.

On je u izjavi za AP podsetio da je oko 14.000 pacijenata teško ranjeno.


Ozbiljan nedostatak opreme, uključujući respiratore, primorava lekare da leče one čiji se životi sigurno mogu spasiti, a ne ozbiljne slučajeve kojima je potrebna kompleksna briga, rekao je doktor Muhamed Kandil koji radi u bolnici Naser u Kan Junisu.

Mnoga odeljenja u bolnici su u mraku jer se struja štedi samo za odeljenja u kojima su teški pacijenti.

SZO je saopštila da je Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo da je dnevna potrošnja medicinskih zaliha u ratu jednaka mesečnoj pre rata.

Kako je navedeno, neposredna katastrofa javnog zdravlja preti u Gazi gde je stanovništvo masovno raseljeno, gde su skloništa puna i vodovod i kanalizacija oštećeni.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR