Glas Javnosti

SZO: Rast respiratornih bolesti u Kini nije tako visok kao pre pandemije

Svet
Autor: Glas javnosti

Porast broja respiratornih bolesti od kojih Kina trenutno pati nije tako visok kao pre pandemije KOVID-19, rekao je zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije, ponovivši da u nedavnim slučajevima nisu pronađeni novi ili neobični patogeni.

Prema rečima Marije Van Kerkhove, vršioca dužnosti direktora odeljenja SZO za pripremu i prevenciju epidemija i pandemija, čini se da je povećanje uzrokovano povećanjem broja dece obolele od bolesti koje su izbegavali u poslednje dve godine zbog ograničenja epidemije kovida.

„Pitali smo o poređenjima pre pandemije. Vrhunac talasa koje vidimo sad nije tako visok kao tokom epidemije kovida 2018-2019“, rekla je Van Kerkhova u intervjuu u petak.


„Ovo nije pokazatelj novog patogena. Ovo je očekivano. To je ono čime se većina zemalja bavila pre godinu ili dve“, dodala je ona.

Portparol kineske Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng rekao je u nedelju da je porast broja akutnih respiratornih bolesti povezan sa istovremenom cirkulacijom nekoliko vrsta patogena, među kojima je najistaknutija gripa.


Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije rekao je da, iako je došlo do porasta respiratornih infekcija u Kini, on nije tako visok kao pre pandemije KOVIDA-19 i da u nedavnim slučajevima nisu pronađeni novi ili neobični patogeni.

Zvanični Peking je u nedelju naložio lokalnim vlastima širom Kine da povećaju broj klinika koje se bave respiratornim bolestima, nakon što dve sedmice raste broj pacijenata sa zapaljenjem pluća.

Svet sa pažnjom prati šta se dešava u Kini gde je Nacionalna zdravstvena komisija nedavno saopštila da se množe slučajevi pneumonije, posebno među decom.

Izveštaji bude sećanja na kraj 2019. godine kad se u Vuhanu pojavio virus korone koji je izazvao pandemiju. Prošle sedmice je globalni sistem za nadzor zaraznih bolesti ProMED javio da su neke kineske bolnice „pretrpane bolesnom decom“.


Radilo se mahom o Pekingu, ali i severnoj provinciji Ljaoning i drugim delovima zemlje. Međutim, portparol kineske Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng je u nedelju rekao da nije otkriven neki novi virus, već da se visok broj slučajeva duguje istovremenoj pojavi više poznatih patogena, najviše virusa gripa.

Simptomi uključuju visoku temperaturu i upalu pluća bez kašlja. Za sada nisu prijavljeni smrtni slučajevi. Ovo je prva cela zima u Kini otkako je popuštena stroga politika „nula kovida“ koja je podrazumevala lokdaune i karantine.


Stoga je više stručnjaka eksploziju respiratornih oboljenja povezalo sa padom imuniteta, posebno kod dece, koja se godinama nisu suočila sa uobičajenim virusima. O tome se oglasio i nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah koji smatra da nema opasnosti od nove pandemije nepoznatog virusa.

Ranije ove sedmice je Svetska zdravstvena organizacija tražila od Pekinga da pruži više informacija o novom talasu infekcija. Kina je po izbijanju zaraza kovidom bila kritikovana da je zataškavala dešavanja u Vuhanu. Kasnije je Peking promenio pristup pa je hvaljen što je brzo na uvid stavljao dostupne podatke.




Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR