Glas Javnosti

Svirao NAPUŠTENIM MAČIĆIMA, policija ga mučila pa preminuo KAO FLOJD! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Najnoviji snimak iz 2019. godine na kojem policija primenjuje silu nad Elijahom Mekklejnom inače 23 godina starim mladićem afroameričkog porekla, potresao je američku javnost a mnogi su taj slučaj uporedili sa torturom nad Džordžom Flojdom.

Naime mladi Meklejn radio je kao masažni terapeut, a često je tokom pauza za ručak u svom rodnom gradu Aurori, Colorado, svirao violinu za mačiće u skloništu. Oni koji su ga poznavali opisali su ga kao "pacifistu i vegetarijanca koji je voleo da trči i da se smeje". Sve dok jednog dana nije došao u sukob sa policijom 2019. godine kada su ga slično Džordžu Flojdu oborili na zemlju nakog čega je Mekklejn preminuo. Istraga međutim dosad nije dala rezultate, ali se juče prvi put pojavio i snimak tog incidenta.

Jedne noći, piše njegova sestra, u avgustu 2019. on je išao kući iz kupovine s maskom, koju je nosio jer je bio sklon prehladama, i tada mu je prišla policija koja je dobila dojavu o "sumnjivom muškarcu" na tom području.ž

Nakon toga došlo je do sukoba između 23-godišnjeg Mekklejna i policajaca koji je samo delimično snimljen jer su sve kamere koje se nalaze na uniformama policijskih službenika navodno otpale toekom incidenta, piše list Apvorti.

Mekklejna je policija držala na način koji je u nekim gradovima zabranjen zbog potencijalne opasnosti po život. Na kraju je Mekklejn dobio srčani udar na putu do bolnice, pao u komu i preminuo tri dana kasnije. On je bio nenaoružan, a njegove poslednje reči dok su ga policajci nasilno držali slomile su mnoga srca.

"Ne mogu disati. Imam ovde svoju ličnu kartu. Zovem se Elijah Mekklejn. Tu je moja kuća. Samo sam išao kući. Introvertan sam i drugačiji, samo to. Žao mi je. Nemam nikakav pištolj. Ne koristim oružje, ne tučem se“, govorio je on policajcima.

On je nastavio da priča kako je miroljubiv i kako voli životinje i ne jede meso.

"Zašto ste me napali? Pa ja čak ni ne ubijam muve. Ne jedem meso. Ali ni ne osuđujem one koji ga jedu. Ne osuđujem nikoga. Žao mi je, samo sam hteo biti bolja osoba. Biću stvarno bolji. Vi ste fenomenalni. Vi ste prelepi i ja vas volim. Oprostite mi. Žao mi je. Žao mi je. Jaoj ovo stvarno boli. Stvarno ste snažni. Timski rad, zar ne? Ne mogu da dišem “, bile su poslednje reči Mekklejna koji je potom počeo da povraća.

Ipak okružni tužilac kazao je da nema dokaza o neopravdanoj uporabi nasilja te da neće podnijeti kaznene prijave protiv policajaca.

Međutim 9. aprila ove godine gradski službenik Džim Tvombli pristao je, zbog pritiska javnosti, na nezavisnu istragu Meklejnove smrti. Ali i ta se istraga izjalovila jer je advokat koji je bio zadužen za vođenje istrage zapravo bivši policajac koji se specijalizovao za obranu policijskih službenika u slučajevima krivične odgovornosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR