Glas Javnosti

SVI NEVAKCINISANI OD SUTRA U LOKDAUNU! Donesena odluka o novim merama

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrija će od ponedeljka uvesti nove granice nevakcinisanim. U uredbi koja kretanje nevakcinisanih detaljno regluiše piše i u kojim slučajevima će nevakcinisani moći da izađu iz svog doma.

Mera, koju je najavio kancelar Aleksandar Šalenberg ima za cilj da ublaži pritisak na bolnice i intenzivna odeljenja, prenose austrijski mediji.

U uredbi koja kretanje nevakcinisanih detaljno regluiše, a čiji je termin početka primene još uvek otvoren piše i da će nevakcinisani moći da izađu iz svog doma u slučaju odbrane života i imovine, pružanju pomoći nekoj drugoj osobi, ili ispunjavanje porodičnih i administratvih obaveza, kupovinu životnih namirnica i sredstava potrebnih za svakodnevnicu, odlazak kod lekara ili u crkvu, piše DW. 

Moći će i da napuštaju domove zboga odlaska na posao ili školu, a mogu i da se šetaju, ali isljučivo u prirodi i bez društva.

Najavljeno je i pooštravanje kontrola kovid propusnica, pa će tako, na primer, svaki saobraćajac pri zaustavljanju vozila pored saobraćajne dozvole od vozača i svih u automobilu na uvid tražiti i potrvdu o vakcinaciji.

Zašto sada?

Odluku o zaključavanju nevakcinisanih ova država koja ima 65 odsto vakcinisanog stanovništva, donela je još u septembru inkrementalnim vladinim planom.

Tada je odlučeno da se ona sprovede u delo nakon što 30 odsto kreveta na odeljenjima za intenzivnu negu bude zauzeto.

Prema poslednjim informacijama, trenutno je zauzeto dvadeset odsto kapaciteta kreveta, a pošto broj novoobolelih svakodnevno raste, te je u proteklim danima premašio 13.000 i bolnice se pune rekordnom brzinom, čini se da druge opcije sem zaključavanja neće biti.

“Prema inkrementalnom planu imamo samo nekoliko dana dok ne budemo morali uvesti karantin za nevakcinisane ljude”, rekao je u četvrtak kancelar Šalenberg

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR