Glas Javnosti

SVI KOJI SE BOJITE NAŠEG NUKLEARNOG ORUŽJA, PRIDRUŽITE NAM SE: Lukašenko se obratio SVETU s vrlo jasnom PORUKOM!

Svet
Autor: Glas javnosti

Lider Belorusije je naglasio da je to jedinstvena šansa za ujedinjenje, kao i da je to njegovo mišljenje, a ne mišljenje Rusa.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da sve zemlje koje su zabrinute zbog toga što Moskva i Minsk imaju nuklearno oružje mogu da se pridruže Saveznoj Državi Rusije i Belorusije, prenose "RIA Novosti".

Ranije je kazahstanski lider Kasim-Žomart Tokajev rekao da dve zemlje u EAEU "sada čak imaju i nuklearno oružje za dvoje".

"Ne mislim da je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev zabrinut zbog ovoga. Niko nije protiv toga da Kazahstan i druge zemlje imaju bliske odnose, kao što mi imamo sa Ruskom Federacijom. Veoma je jednostavno: morate se pridružiti savezu Belorusije i Rusije i to je to, a nuklearnog oružja će biti za sve", rekao je beloruski lider u intervjuu za TV "Rusija 1".

Lider Belorusije je naglasio da je to jedinstvena šansa za ujedinjenje, kao i da je to njegovo mišljenje, a ne mišljenje Rusa. 

"Mislim da je to moguće. Moramo strateški da shvatimo da imamo jedinstvenu šansu da se ujedinimo", poručio je predsednik Belorusije.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je 24. maja na sastanku Evroazijskog ekonomskog foruma izjavio da u Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU) postoji "jedinstveni presedan" ili "fenomen" i pojasnio da je reč o stvaranju države po formuli "dve zemlje – jedna država" sa jedinstvenom savezničkom vladom i parlamentom.

Naime, Lukašenko je ranije rekao da je počelo premeštanje nuklearnog naoružanja u okviru sporazuma sa Rusijom, prenela je "Belta".

"Putin me je obavestio da je potpisao ukaz o razmeštanju nuklearnog oružja u Belorusiji. To je bio konkretan dokument. Odluka je doneta u odnosu na ono što je usmeno dogovoreno. Trebalo je da se u Belorusiji pripremi mesto gde bi se nuklearno oružje čuvalo. Sve smo to uradili. Zato je počelo razmeštanje nuklearnog oružja", rekao je Lukašenko.

Prethodno je u Minsku održan bilateralni sastanak ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua i ministra odbrane Belorusije Viktora Hrenjina na kome je potpisan dokument o skladištenju ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije, pri čemu je dogovoreno da će Rusija zadržati kontrolu nad njim.

"Kontrola nad nestrateškim nuklearnim oružjem raspoređenim u Belorusiji ostaje na Rusiji, kao odluka da se i ono upotrebi", poručio je Šojgu.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR