Glas Javnosti

Svetske rafinerije pred zatvaranjem: Pandemija i zelena politika menjaju pravila igre

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineski kapacitet prerade nafte skoro se utrostručio od 2000. godine, te je zemlja nastojala da isprati brzi rast potrošnje dizela i benzina.

Pandemija COVID-19 i prelazak na ekološki prihvatljivije izvore energije doveli su do značajnih promena u globalnoj industriji prerade nafte.

Zatvaranja rafinerija, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, uglavnom su posledica smanjene potražnje izazvane pandemijom, kao i prelaska na proizvodnju obnovljivih goriva.

Između 2020. i 2021. godine, zatvoreno je šest američkih rafinerija, čime je smanjen ukupni kapacitet prerade za 750.000 barela dnevno.

Zatvorene su rafinerije u Novom Meksiku, Kaliforniji, Severnoj Dakoti, Vajomingu, Luizijani i Pensilvaniji, a neke od njih prelaze na proizvodnju obnovljivog dizela.

S druge strane, dok su Sjedinjene Države smanjivale svoje kapacitete, Kina je povećavala svoj kapacitet prerade nafte, postajući sve značajniji igrač na globalnom tržištu goriva.

Kineski kapacitet prerade nafte skoro se utrostručio od 2000. godine, te je zemlja nastojala da isprati brzi rast potrošnje dizela i benzina.


Očekuje se da će se kapacitet prerade nafte u Kini povećati na 20 miliona barela dnevno do 2025. godine, sa 17,5 miliona barela dnevno na kraju 2020. godine.

Evropa takođe oseća pritisak smanjenja kapaciteta za preradu, pri čemu se procenjuje da bi oko 1,4 miliona barela dnevno, ili otprilike 9% kapaciteta, moglo biti zatvoreno do 2022-2023. godine, s posebnim rizikom za rafinerije u Holandiji, Francuskoj i Škotskoj.

Ove promene odražavaju globalni trend prema smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije, u skladu sa ciljevima za smanjenje emisija ugljen-dioksida i borbu protiv klimatskih promena.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR