Glas Javnosti

SVET NA PRAGU ATOMSKE KATASTROFE: Jermeni tvrde da Azerbejdžan planira napad na njihovu nuklearku Metsamor

Svet
Autor: Glas javnosti

Rat između Jermenije i Azerbejdžana mogao bi da dovede svet na prag nove nuklearne katastrofe. Jedna od potencijalnih meta eventualnog azerbejdžanskog napada na Jermeniju mogla bi da bude i nuklearna elektrana, izveštavali su mediji još pre nekoliko meseci.

- U danima pre početka sukoba u azerbejdžanskom regionu Nagorno-Karabahu, jermenske vlasti su ponovile da su dobile ozbiljne pretnje od Azerbejdžana. Pretnje Azerbejdžana da će pogoditi nuklearnu elektranu Metsamor nisu ništa drugo nego zločin protiv čovečnosti i na to bi trebalo da stigne odgovarajući odgovor međunarodne zajednice - rekao je jermenski ministar teritorijalne uprave i infrastrukture Suren Papikijan u obraćanju 64. godišnjem redovnom zasedanju Generalne konferencije IAEA 21. septembra.

Jermenija će nastaviti da sprovodi sve napore da spreči takve pretnje u budućnosti, rekao je on tada.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan je rekao da bi cilj takvog udara bio "nanošenje katastrofalne štete Jermeniji i njenom narodu".

- Prvi put se suočavamo sa situacijom kada stvarna pretnja za bezbednost nuklearke ne dolazi od terorističke organizacije, već od države preko njenog zvaničnog predstavnika. Štaviše, država koja se predstavlja pred međunarodnu zajednicu kao njen odgovorni član i punopravni je subjekt međunarodnih odnosa. Kako se ispostavilo, naše međunarodno pravo i njegovi alati nisu u potpunosti uzeli u obzir pojavu takvih pretnji. Nažalost, do danas međunarodna zajednica nema efikasne mehanizme ograničavanja za sprečavanje potencijalnih pretnji po bezbednost nuklearnih elektrana od strane država i nedostaju joj alati za efikasno reagovanje na pretnje koje su već upućene - izjavio je ministar Papikijan.

Pretnje Azerbejdžana usledile su u vreme letošnjeg sukoba dve države oko granica. U tom sukobu je poginulo ukupno 16 ljudi.

Međutim, pretnja koja uključuje raketni napad na sovjetsku nuklearku - potez koji bi mogao masovno da poveća broj poginulih i pokrene katastrofu nakon Černobiljskoj u regionu i šire - iznenadio je mnoge ljude.

- Jermenska strana ne sme da zaboravi da nam najsavremeniji raketni sistemi naše vojske omogućavaju precizan udar na nuklearku Metsamor, što bi moglo dovesti do velike katastrofe za Jermeniju- rekao je portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Vagif Dargali 16. jula, nekoliko sati nakon što su neprijateljstva nastavljena nakon jednodnevnog zatišja.

Bilo je spekulacija da je jermenska strana prvo nagovestila da bi mogla nekako da pogodi civilni cilj - poput brane Mingačevir - ali nije bilo dokaza da je bilo koji zvaničnik napravio takvu pretnju.

Sada, više od dva meseca kasnije, ponovo se strahuje od toga da bi sukob na Kavkazu mogao da eskalira u toj meri da Azerbejdžan ispuni svoju pretnju.

(Glas javnosti/Radio Slobodna Evropa)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR