Glas Javnosti

Švedska: Rekordan broj novozaraženih od korone

Svet
Autor: Glas javnosti

Broj novih slučajeva koronavirusa u Švedskoj danas je dostigao rekordnih 1.474, a nadležni tvrde da je do porasta došlo usled povećanog obima testiranja.

Broj zaraženih tako iznosi 48.300, a ukupan broj umrlih, koji se danas povećao za 19, je 4.814, što je u odnosu na broj stanovnika višestruko povećanje nego što je to u susednim nordijskim zemljama, ali i manje nego u najteže pogođenim evropskim državama poput Španije, Velike Britanije i Italije, navodi Rojters.

Umesto na izolaciju, Švedska se u borbi protiv pandemije uglavnom oslanjala na dobrovoljnu primenu preventivnih mera, a glavni švedski epidemiolog prošle sedmice je priznao da je zemlja mogla da učini više da bi zaštitila stanovništvo.

Usled sve glasnijih kritika koje dolaze iz opozicije zbog sporog povećavanja obima testiranja, vlada Švedske prošle sedmice je za tu svrhu, kao i za praćenje kontakata zaraženih, obećala dodatnih 639 miliona dolara.

Tako je broj testiranih prošle sedmice dostigao rekordnih 49.200, dok je prethodne sedmice testirano 36.500 ljudi.

Prema zvaničnoj statistici, dnevni broj umrlih je sa nedeljnog proseka od oko stotinu sredinom aprila, početkom juna pao na 37, a smanjuje se i broj onih koji se leče na odeljenjima intenzivne nege za pacijente od kovida 19.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR