Glas Javnosti

KOD NJIH NEMA KORONE: Ova zemlja svoje građane više NE TESTIRA na kovida 19

Svet
Autor: Glas javnosti

Švedska je zaustavila testiranja na kovid-19, čak i među osobama koji pokazuju simptome infekcije, pa su mobilni šatori, centri za uzimanje briseva zatvoreni, a obustavljeno je i slanje testova na kućne adrese.

Ovaj potez deluje u sukobu s ponašanjem ostalih evropskih nacija, ali pojedini stručnjaci navode da bi to moglo postati normalno ponašanje jer skupo testiranje ne donosi korist kada je reč o lako prenosivom, ali blažom varijantom omikron soja koronavirusa, pošto pojedine vlade razmatraju lečenje kovid-19 kao i drugih endemskih bolesti.

Došli smo do tačke u kojoj troškovi i relevantnost testiranja više nisu opravdani, rekla je šefica švedske agencije za javno zdravlje Karin Tegmark Vizel.

Ako bismo imali opsežno testiranje prilagođeno svima koji imaju kovid-19, to bi značilo pola milijarde kruna nedeljno (oko 55 miliona dolara) i dve milijarde mesečno (220 miliona dolara), dodala je Tegmark Vizel.

Počev od srede, samo zdravstveni radnici i radnici koji neguju starije osobe i najugroženiji imaće pravo na besplatno PCR testiranje ako su simptomatski, dok će od ostatka stanovništva jednostavno biti zatraženo da ostane kod kuće ako pokaže simptome koji bi mogli biti kovid-19.

Antigenski testovi se mogu kupiti u supermarketima i apotekama, ali ti rezultati se ne prijavljuju zdravstvenim vlastima, piše N1.

Privatni zdravstveni radnici, takođe, mogu ponuditi testiranje i nuditi sertifikate za međunarodna putovanja, ali država i zdravstveno osiguranje neće nadoknađivati taj trošak.

Visoke stope vakcinacije u Švedskoj stvaraju optimizam među zdravstvenim zvaničnicima, a studija iz 2020. godine, objavljena u utorak, pokazuje antitela u 85 odsto uzoraka uz studije.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO IZ PODGORICE: GDE JE BRANO MIĆUNOVIĆ?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR