Glas Javnosti

Sve zbog lošeg vremena: Japan obustavio planirano lansiranje svoje rakete zbog snažnih vetrova

Svet
Autor: Glas javnosti

Japanska svemirska agencija obustavila je planirano lansiranje rakete s prvom japanskom svemirskom letelicom na Mesec, a operater Mitsubishi Heavy Industries (MHI) je kao razlog naveo snažne vetrove.

Iako raketa H-IIA, japanska vodeća lansirna raketa, ima stopu uspešnosti lansiranja od 98 odsto, neprikladni uslovi vetra u gornjim slojevima atmosfere primorali su je na suspenziju 27 minuta pre planiranog poletanja.


Vetar na velikim visinama pogodio je naše ograničenje za lansiranje... koje je bilo postavljeno da obezbedi da nema uticaja od krhotina koji padaju izvan unapred upozorenih područja“, rekao je šef lansirne jedinice MHI H-IIA Tatsuru Tokunaga.


foto:printscren/tviter 

Jaki vetrovi od skoro 108 km/h (67 mph) primećeni su na nadmorskoj visini od 5.000-15.000 metara (16400-49200 stopa), rekao je menadžer za bezbednost Japanske agencije za istraživanje svemira (JAKSA) Mičio Kavakami. Više tajfuna oko Japana moglo je da utiče na uslove vetra, dodao je on.



Novi datum lansiranja još nije određen, ali će biti najkasnije u četvrtak zbog neophodnih procesa kao što je dopuna goriva, rekao je Tokunaga. MHI i JAKSA su rekli da bi lansiranje moglo da se održi već 15. septembra.


Raketa je trebala da bude lansirana iz JAKSA-inog svemirskog centra Tanegašima u južnom Japanu u ponedeljak ujutru; već je dva puta odlagano od prošle nedelje zbog lošeg vremena. To će obeležiti 47. lansiranje H-IIA u Japanu.

MISIJA Mesečev Snajper

Raketa nosi JAKSA-in Smart Lander za istraživanje Meseca (SLIM), koji bi bila prva japanska svemirska letelica koja je sletela na Mesec. Startup ispace Hakuto-R misija 1 lender sa sedištem u Tokiju srušio se na površinu Meseca u aprilu.

JAKSA je planirala da otpočne SLIM-ovo sletanje sa lunarne orbite u periodu januar-februar 2024. nakon lansiranja u ponedeljak, sa ciljem da prati uspeh indijske misije za istraživanje Meseca Chandraiaan-3 ovog meseca.


foto:pritscreen/tviter 

Nazvana „mesečev snajperista“, misija SLIM nastoji da postigne visoko precizno sletanje u krugu od 100 metara od svoje mete na površinu Meseca – tehnološki skok u odnosu na konvencionalnu tačnost sletanja na Mesec od nekoliko kilometara, navodi JAKSA.

Raketa takođe nosi satelit Ks-Rai Imaging and Spectroscopi Mission (KSRISM), zajednički projekat JAKSA, NASA-e i Evropske svemirske agencije.


H-IIA, koju su zajednički razvili JAKSA i MHI, bila je vodeća japanska svemirska raketa, sa 45 uspešnih lansiranja u 46 pokušaja od 2001. Međutim, nakon što je JAKSA-ina nova raketa srednjeg dizanja H3 propala na svom debiju u martu, agencija je odložila lansiranje H-IIA br. 47 na nekoliko meseci da bi se istražio uzrok.


Uprkos svom cilju da pošalje astronaute na površinu Meseca krajem 2020-ih, japanske svemirske misije su se suočile sa nedavnim neuspesima, sa neuspehom lansiranja male rakete Epsilon u oktobru 2022, nakon čega je usledila eksplozija motora tokom testa prošlog meseca.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR