Glas Javnosti

SVE ZA VODU: Indijci rizikuju život kako bi došli do najdragocenijeg resursa

Svet
Autor: Glas javnosti

Video snimak koji prikazuje ženu kako se penje po zidu bunara da bi došla do vode, istakao je akutnu nestašicu najdragocenijeg prirodnog resursa u nekoliko oblasti centralne indijske savezne države Mađa Pradeš, prenosi Bi-Bi-Si.

Na ovom snimku, sa velikim brojem pregleda na internetu, se vidi kako žena bez odgovarajuće opreme, pojasa i užeta, silazi niz bunar da bi pristupila vodi.

Ljudi u selu Gusija primorani su da preduzimaju takve ekstremne mere nakon što su bunari i bare presušili, a nekoliko drugih oblasti širom Indije suočava se sa sličnom krizom, prenosi Tanjug.

Video snimci koji prikazuju stanovnike Indije kako rizikuju svoje živote da bi dobili vodu često postaju viralni, a u aprilu je na sličnom video snimku prikazana žena kako silazi u bunar u državi Maharaštra kako bi uzela vodu.

U Gusiji, nezadovoljni meštani su poručili da će ove godine zbog toga bojkotovati lokalne izbore, nezadovljni radom vlade.





„Moramo da se spustimo u bunar da prikupimo vodu. Postoje ovde tri bunara, svi su skoro presušili. Nijedna ručna pumpa nema vodu. Vladini zvaničnici i politički lideri dolaze ovde samo tokom izbora. Ovog puta smo odlučili da ne dajemo glasove dok ne budemo imali odgovarajuće vodosnabdevanje”, reklaje jedna žena.

U globalnom izveštaju iz 2019. Indija je navedena među 17 zemalja u kojima je „vodeni stres”, bio „ekstremno visok”,što znači da koriste skoro sve svoje rezerve vode.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR