Glas Javnosti

SVE VEĆA TENZIJA NA ISTOKU: Pakistan zapretio Iranu nakon ispaljivanja PROJEKTILA

Svet
Autor: Glas javnosti

Pakistan je najoštrije osudio iranski raketni napad na njegovu teritoriju i navodi da bi kršenje suvereniteta moglo da ima ozbiljne posledice!

- Pakistan najoštrije osuđuje iransko ničim izazvano kršenje vazdušnog prostora i napad na pakistansku teritoriju... Kršenje suvereniteta Pakistana je potpuno neprihvatljivo i moglo bi da ima ozbiljne posledice - saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je u iranskom napadu poginulo dvoje dece dok su još tri devojčice povređene.


Navodi se da je Teheranu dostavljena protestna nota i da je iranski otpravnik poslova pozvan u pakistansko ministarstvo spoljnih poslova gde mu je takođe saopšteno da će odgovornost za posledice udara snositi isključivo Iran.

Iranska revolucionarna garda, podsetimo, izvela je u utorak napad balističkim projektilima i bespilotnim letelicama na glavnu bazu grupe Džaiš al-Adl (Vojska pravde) koja se nalazi u pograničnoj pakistanskoj provinciji Beludžistan. Teheran Džaiš -al-Adl smatra terorističkom grupom.


To je prvi raketni udar iranskih oružanih snaga na pakistansku teritoriju.

Sredinom decembra prošle godine dogodio se teroristički napad u oblasti Rask u jugoistočnoj iranskoj provinciji Sistan i Beludžistan u kojem je poginulo najmanje 12 policajaca, a još sedam je povređeno. Odgovornost za teroristički napad preuzela je sunitska grupa Džaiš al-Adl koja se bori protiv vlade Irana, čiju većinu stanovništva čine muslimani šiiti.


Provincija Sistan i Beludžistan, koja se nalazi na jugoistoku Irana na granici sa Avganistanom i Pakistanom, često se pojavljuje u iranskim vestima vezanim za smrt graničara koji se bore protiv trgovine drogom i terorizma. Situaciju otežava teška ekonomska i verska situacija.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR