Glas Javnosti

SVE OTKRIVENO: Zapad ZNA IME naručioca diverzije na ruskim gasovodima

Svet
Autor: Glas javnosti

Zapadne obaveštajne agencije su znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2", nedelju dana nakon eksplozija, piše britanski "Tajms".

Prema rečima autora teksta, NATO je pokušao da spreči da ova informacija izađe u javnost, jer bi to dovelo do zaoštravanja odnosa između Ukrajine i Nemačke. U članku se navodi i da evropski obaveštajci znaju i ime „privatnog sponzora” sabotaže. Službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet, ali on je bogati Ukrajinac koji, navodno, nema veze sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.„Pre ili kasnije, njegovo ime će definitivno biti objavljeno, posebno ako se ima u vidu da je on ostavio svoju neobičnu „vizit kartu”. Odnosi Ukrajine sa saveznicima ostaće u najboljem stanju, ako ova osoba i javno prizna”, piše u tekstu, ne navodeći nikakav trag koji bi mogao da uputi na identitet „uticajne ličnosti“.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da ukrajinske specijalne službe nemaju nikakve veze sa gorenavedenom sabotažom.


"Za mene je ovo (publikacije) malo čudno, jer ova priča nema nikakve veze sa nama. Verujem da će istraga nadležnih organa razjasniti sve detalje. Ovo je, naravno, "kompliment" našem specijalnom službe, ali to nije naše delo“, rekao je Reznikov.

Ranije je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, te da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR