Glas Javnosti

ŠVARCENEGER OŠTRO O RATU U UKRAJINI: Imamo krv na rukama jer Evropa finansira rat u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši guverner Kalifornije i čuveni glumac Arnold Švarceneger optužio je u utorak Evropu da "finansira rat u Ukrajini" jer nastavlja da kupuje rusku naftu.

"Bez obzira šta mislite o tome, imamo krv na rukama jer finansiramo rat", rekao je Švarceneger tokom obraćanja na klimatskoj konferenciji Austrijski svetski samit u Beču.

Švarceneger, koji se dugo bavi borbom protiv zagađenja, ukazao je da je rat u Ukrajini još jedan razlog da se prestane sa upotrebom fosilnih goriva.

"Ne moramo da lažemo sebe. Već imamo ono što je potrebno da se udaljimo od fosilnih goriva. A sada postoji moralna obaveza da se te tehnologije koriste“, rekao je Švarceneger.

Prema njegovim rečima, ruska vojska je u prva dva meseca ratnih dejstava na Ukrajinu ispalila 1300 projektila u vrednosti od 7,7 milijardi evra, dok je Evropa u istom periodu platila Moskvi ukupno 44 milijarde evra za naftu i gas.

On je napomenuo da iako Rusija gubi opremu, vojnike, tenkove i avione, ona "ne plaća za ovaj rat“.

"Kažu sebi: Evropljani nam šalju novac, oni plaćaju za ovaj rat“, rekao je glumac. Bez obzira kako gledate na to, mi imamo krv na našim rukama jer finansiramo rat, dodao je on.

"Dužni smo to ukrajinskoj deci koja odrastaju u skloništima za bombe“, rezimirao je Švarceneger.

Švarceneger je poručio i da treba uraditi sve da se "eliminiše naša zavisnost od fosilnih goriva“.

Moramo biti deo rešenja a ne deo problema. Neuspeh ovde nije opcija, zaključio je on.

Čuveni glumac, inače poznati rusofil, je u martu održao zapaljivi, inspirativan govor, u kome se obratio Rusima, vojnicima i Vladimiru Putinu lično i uputio javni apel za zaustavljanje rata.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP