Glas Javnosti

Svaki peti dan jedan život manje: Alarmantna statistika nemačkih gradilišta

Svet
Autor: Glas javnosti

Rad na nemačkim gradilištima, gde je zaposleno mnogo Hrvata, i dalje je opasan. Prema pisanju nemačkih medija, 75 radnika umrlo je na gradilištima 2023. godine. Ovo je vidljivo iz preliminarnih podataka.

Godinu dana ranije, 2022. godine, na gradilištu su umrle 74 osobe. Ukupno, građevinsko strukovno udruženje zabeležilo je skoro 100.000 nezgoda na radu. Nemački mediji pišu da svakih pet dana po jedan radnik gine na gradilištu.

- Nikada ne možete biti previše oprezni kada radite u građevinarstvu. Sve preko tri metra je potencijalno fatalno. Padovi vezani za merdevine su uzrok broj jedan udesa, kaže stručnjak iz ovog sektora.


Stopa nezgoda na gradilištima je 45,5 na 1.000 radnika godišnje
. To znači: u proseku od 1.000 radnika njih skoro 50 doživi nesreću. U metaloprerađivačkoj industriji ova stopa je tek upola manja i iznosi 22. Radnici u metaloprerađivačkoj industriji stoga rade mnogo bezbednije, prema nemačkim medijima.

Radnici ne razumeju uputstva

Stručnjak ističe zaobilaženje pravila u oblasti zaštite na radu zbog rokova. Umesto da planiraju, ljudi vole da improvizuju, zbog čega je bilo mnogo nezgoda na poslu.

Navodi i da je jezička barijera problem i na gradilištu, odnosno da strani radnici ponekad ne razumeju uputstva. Pored toga, odnos prema bezbednosnim zahtevima u drugim zemljama je opušteniji.

U suštini, zdravlje i bezbednost na radu u Nemačkoj su značajno napredovali u poslednjih nekoliko decenija. Učestalost nezgoda je opala za 32 odsto od 2010. godine, a za čak 63 odsto od 1990. godine.


Stradanje petorice radnika u Hamburgu

Nemački mediji stoga podsećaju na tragičnu smrt nekoliko radnika na gradilištu prošle godine u Hamburgu.

Pet građevinskih radnika palo je sa skele i poginulo krajem oktobra na velikom gradilištu tržnog centra.

Bila je to najteža industrijska nesreća na gradilištu u protekloj nekoliko godini.
Tragediju još uvek istražuje Državno tužilaštvo – sumnja na ubistvo iz nehata. Skela s koje su pali radnici možda jednostavno nije projektovana za težinu koja je na njoj bila ili je neko jednostavno zaboravio vijak u skelu pričvrstiti.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR