Glas Javnosti

Svaki deseti ITALIJAN živi u APSOLUTNOM SIROMAŠTVU – među njima čak 1,3 miliona mladih do 18 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema statističkim podacima u prošloj godini je u uslovima apsolutnog siromaštva živelo čak oko 5,6 miliona Italijana, ili 9,4 procenta od ukupnog broja stanovništva ove zemlje, među kojima je čak 1,3 miliona dece mlađe od 18 godina.

Nacionalni statistički institut (Istat) saopštio je da se broj osiromašenih domaćinstava povećao sa 6,4 odsto u 2019, na 7,7 procenata lane.

To u brojkama praktično znači da je u 2020. u Italiji bilo čak dva miliona domaćinstava u stanju siromaštva, ili za 330.000 domaćinstava više nego godinu dana ranije. Uprkos tome što je broj siromašnih porodica povećan, mere koje je Italijanska vlada uvela za suzbijanje posledica pandemije, izazvane virusom kovid-19, pomogle su da se ograniči uticaj krize na njih, objavio je Euractiv.

Prema dalje dostupnim podacima Istat-a,  još 2,6 miliona porodica u Italiji , ili 11,4 odsto je živelo ispod linije relativnog siromaštva, dok je procenat maloletnika koji su živeli u apsolutnom siromaštvu povećan za godinu dana sa 11,4 procenata na 13,5 odsto. Siromaštvo se više povećalo na severu zemlje, gde su veći troškovi života, mada je u apsolutnom smislu jug teže pogođen.

Sekretar najvećeg italijanskog sindikata CGIL Mauricio Landini izjavio je da se siromaštvo povećava-  jer je neko siromašan čak i ako radi i da je nesigurnost posla prevelika.

Prema ranijem istraživanju, većina Italijana mlađih od 35 godina zarađuje manje od 10.000 evra godišnje, a polovina njih i dalje živi sa roditeljima.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR