Glas Javnosti

ŠVAJCARSKA VLADA: "Za hakerski napad preuzela je odgovornost proruska grupa"

Svet
Autor: Glas javnosti

Švajcarska vlada saopštila je da je više njenih vebsajtova danas bilo na meti grupe proruskih hakera Nonejm (NoName), koja je opravdala svoje delovanje posetom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

„Za napad je preuzela odgovornost grupa ‘NoName’ koja je već napala saveznu administraciju u junu 2023. godine. Ova grupa za koju se veruje da je proruska je kao motiv navela učestvovanje ukrajinskog predsednika „na Svetskom ekonomskom forumu koji se trenutno održava u Davosu“, saopštila je savezna Kancelarija za sajber bezbednost.


Kako se dodaje, kao posledica toga više vebstranica savezne administracije su između ostalog bile privremeno nedostupne.

Savezna kancelarija je takođe navela da je biio očekivan takav napad pre posete ukrajinskog predsednika Švajcarskoj ove nedelje i da su uspostavljene odgovarajuće bezbednosne mere.

Kancelarija je naglasila da je sajber napad brzo primećen, što je dozvolilo da se preduzmu mere da se povrati dostupnost datih portala, koji su uključivali sajtove više ministarstava.


Grupa NoName već je napala švajcarsku saveznu administraciju u junu 2023. godine i tada je ukrajinski predsednik govorio 15. juna putem video veze pred švajcarskim parlamentom.

Zelenski je ovaj put lično došao u Švajcarsku.

Zelenski je rekao švajcarskim medijima posle sastanka sa švajcarskom predsednicom Violom Ahmerd u ponedeljak u Bernu ; da zbog svog neutralnog statusa Švajcarska ne može da učestvuje u ratu protiv drugih država ali da je prihvatila da organizuje samit o miru vezan za sukob u Ukrajini. Datum još treba da se odredi, kao i modaliteti učestvovanja.


Od početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. godine Švajcarska je čvrsto insistirala na svojoj vojnoj neutralnosti. Ona tako odbija da šalje oružje Ukrajini ili da dozvoljava zemljama među kojima i Nemačkoj da reeksportuju ka Ukrajini oružje švajcarske proizvodnje, što je ponekad nailazilo na kritike Kijeva.

Ona se međutim priključila međunarodnim sankcijama protiv Rusije, i ukrajinski predsednik je u ponedeljak pozdravio humanitarnu podršku Švajcarske posebno u oblasti deminiranja.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR