Glas Javnosti

ŠVAJCARSKA PREKIDA NEUTRALNOST: Razmatraju promenu zakona o izvozu oružja

Svet
Autor: Glas javnosti

Odbor za bezbednosnu politiku Državnog saveta Švajcarske usvojio je predlog za izmenu Zakona o ratnim sredstvima koji će drugim zemljama dozvoliti izvoz švajcarskog oružja u Ukrajinu, prenosi "Noje ciriher cajtung".

Trenutno, taj zakon zabranjuje drugim zemljama dalji izvoz oružja koje je prethodno kupljeno od Švajcarske osim ako se za svaki pojedinačni slučaj dobije odobrenje švajcarskih vlasti.

Predložena izmena Zakona o ratnim sredstvima bi omogućila izuzetke u slučaju kada Bezbednosni savet UN, odnosno dve trećine Generalne skupštine UN ocene da je sukob u kome će se to oružje koristiti suprotan međunarodnom pravu. Kako navodi švajcarski list, izuzetak bi se odnosio samo na Ukrajinu i to do 2025. godine.



Za predlog o izmeni Zakona o ratnim sredstvima glasalo je 11 od 14 članova Odbor za bezbednosnu politiku. Predlog sada mora biti izglasan i u samom Državnom savetu Švajcarske.

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Cirihu Oliver Digelman je za švajcarski list izjavio da, sa stanovišta zakona o neutralnosti, Švajcarska ne bi trebalo aktivno da utiče na odnos snaga u sukobu.

Po Digelmanovom mišljenju, koncept korišćenja rezolucija Saveta bezbednosti UN ili Generalne skupštine kao kriterijuma ne funkcioniše u slučaju neobavezujućih osuda, i da obaveze pravne neutralnosti ostaju na snazi.



Do sada je nekoliko zemalja tražilo da švajcarsko oružje izveze u Ukrajinu, uključujući Španiju, Nemačku i Dansku.

Nemačka je od Švajcarske zatražila dozvolu za slanje municije za samohodni artiljerijski PVO sistem "gepard".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR