Glas Javnosti

Švajcarci zbog Ukrajinaca krše tradiciju staru 200 godina?! „Vreme je za promenu“

Svet
Autor: Glas javnosti

Bern je vojno neutralan od 1815. godine, ali mnogi građani Švajcarske, čini se, sada žele da prekinu ovu praksu.

Švajcarska je blizu da prekine vekovnu tradiciju neutralne države, piše Rojters. Proukrajinski elementi, u javnom i političkom životu zemlje vrše pritisak na vlasti da prekinu praksu zabrane izvoza švajcarskog oružja u ratna područja.

Kupci švajcarskog oružja su zakonski onemogućeni da ga ponovo izvoze, što je ograničenje za koje neki veliki igrači u prilično masivnoj industriji oružja u zemlji sada kažu da šteti trgovini.

Pozivi, mnogih Švajcaraca da se dozvoli pomenuti transfer oružja Kijevu, postaju sve glasniji kako se intenziviraju ruski napadi. Štaviše, dva parlamentarna odbora za bezbednost preporučila su da se pravila ublaže u skladu sa nedavnom situacijom u Ukrajini.


„Želimo da budemo neutralni, ali mi smo deo zapadnog sveta“, rekao je Tijeri Burkart, šef stranke desnog centra FDP, koja je podnela predlog vladi da dozvoli ponovni izvoz oružja u zemlje sa sličnih demokratskih vrednosti i sistema poput Švajcarske.

Prema švajcarskoj neutralnosti, koja datira iz 1815. godine i koja je sadržana u sporazumu iz 1907. godine, Švajcarska neće slati oružje, direktno ili indirektno, zaraćenim stranama.

Treće zemlje se teoretski mogu obratiti Bernu za ponovni izvoz švajcarskog oružja koje jednom kupe, ali se dozvola praktično uvek odbija.

"Ne bi trebalo da imamo veto da zaustavimo one koji žele da pomognu Ukrajini! Ako to uradimo, mi podržavamo Rusiju - a to nije neutralna pozicija!", rekao je Burkart Rojtersu. „Druge zemlje podržavaju Ukrajinu, učinite nešto za bezbednost i stabilnost Evrope... Ne mogu da razumem zašto i mi ne učinimo isto!

Sve veći broj švajcarskih glasača se slaže sa Burkartom. Anketa Sotoma, objavljena u nedelju, pokazala je da 55 odsto ispitanika podržava da se dozvoli uvoz švajcarskog oružja u Ukrajinu.

„Da smo ovo pitanje postavili pre rata... sigurno bi manje od 25 odsto ljudi bilo za ovu opciju“, kaže Lukas Golder, kodirektor ankete GFS-Bern.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR