Glas Javnosti

ŠVAJCARCI TVRDE: Patrijarh Kiril je radio za KGB

Svet
Autor: Glas javnosti

Patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril, koji snažno podržava predsednika Vladimira Putina, radio je za sovjetske obaveštajne službe dok je živeo u Švajcarskoj 70-ih godina, objavili su danas švajcarski mediji, pozivajući se na arhive sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Prema tvrdnjama švajcarskil listova "Le Matin Dimanche" i "Sonntagszeitung", dosje koji ima federalna policija o čoveku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio deo obaveštajne službe KGB u vreme Sovjetskog Saveza, objavio je danas France 24.

Ta dva medija su, kako se navodi, uspela da pregledaju Kirilov dosje u švajcarskom saveznom arhivu, navodi agencija AFP.


Početkom 70-ih, patrijarh Kiril, koji je vatreno podržava rat u Ukrajini, živeo je u Ženevi, kao prestavnik Moskovske patrijaršije u Svetskom savetu crkava (WCC).

Misija današnjeg patrijarha ruske crkve Kirila, koga je KGV infiltrirao pod kodnim imenom "Mihajlov", bila je da utiče na rad WCC.

Ruska pravoslavna crkva je odbila da komentariše Kirilovu špijunsku aktivnost u Ženevi, dok je WCC tvrdio da nema informacija o tom slučaju, navodi AFP potivajući se na pisanje švajcarskih medija.

Arhive su, prema tvrdnjama dva švajcarska lista, pokazale da je cilj tadašnjeg SSSR bio da podstakne Svetski savet crkava da osudi Sjedinjene Države i njihove saveznike i da ublaži kritike nedostatka verskih sloboda u Sovjetskom Savezu.


Izvor: Tviter printskrin / Vladimir Putin i Patrijarh Kiril

Patrijarhov nećak Mihail Gundjajev, koji trenutno predstavlja Rusku crkvu u WCC u Ženevi, međutim, insistirao je izjavi za "Le Matin Dimanche" da njegov ujak "nije bio agent, iako je bio podvrgnut strogo kontroli KGB”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR