Glas Javnosti

ŠVAJCARCI ODUŠEVLJENI BUREKOM: U Sen Galenu otvoren ugostiteljski objekat "Bruder burek"

Svet
Autor: Glas javnosti

"Jedite pužiće od testa kao u Bosni: Ova poslastica uspeva kod kuće" - za naše podneblje pomalo neverovatno, ali ovako glasi naslov članka o bosanskom bureku, objavljen na švajcarskom portalu tagblatt.ch. Junakinja priče je Amira Sakić, Bosanka s adresom u Sen Galenu, gde s porodicom živi već 30 godina. Prvo je radila u gastronomiji, zatim kao čistačica za privatne kompanije. Povremeno bi na posa

- Svi su bili toliko oduševljeni burekom da su me svi savetovali da otvorim restoran. I voila, evo ga - kaže Sakićeva, koja je sada vlasnica ugostiteljskog objekta zanimljivog imena "Bruder burek".
Ova 52-godišnjakinja otkrila je švajcarskom mediju da je s deset godina, od mame i nene naučila praviti pitu: "Tako to ide u Bosni", rekla je Amira, a na pitanje šta je potrebno, odgovorila je "puno ljubavi i srca".

Restoran je, kako navodi ovaj portal, više od snek bara, ima 20 sedećih mesta, šank i zidove obložene drvetom. U podne ovdje uvek bruji, a osim stalnih švajcarskih mušterija, jedu i Bosanci željni domovine i osoblje obližnje bolnice. Narudžbe preuzima Amira, a objektom upravlja jedan od tri njena sina, odnosno direktor Mehdin Sakić.
"Pukne" i cela tepsija
Potom su objasnili kako se pravi burek, a vegetu nazvali "tajnom". Vredna domaćica im je pojasnila da je reč o začinu bez kojeg se ne može praviti bosanski specijalitet. Dodaje da se testo za burek može napuniti čime god poželite - mesom, sirom, krompirom, spanaćem, ali i jagodama.
- Naravno, za slatke verzije ne treba puno soliti, samo testo - kaže ona.

Iako imaju tačnu porciju koja se služi ima i onih koji pojedu i celu tepsiju.
- Na kraju krajeva, to je u BiH normalno - kaže Amira koja svoj posao u restoranu završava u 14 sati i onda odlazi kući gde sebi sprema salatu: "Čitav dan sam uz miris bureka, prosto ga se zasitim." prenosi A03S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR