Glas Javnosti

Svog supruga je upoznala kad je imala 8 godina: Evo šta niste znali o najpoznatijoj kraljici na svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Ona slavi dva rođendana, ona dobija egzotične životinje na poklon i poseduje sve delfine i labudove iz voda Ujedinjenog Kraljevstva.

Kraljica Elizabeta II je monarh koji je najduže vladao ikada vladao u celom svetu i jedna od svakako najpoznatijih kraljica. Rođena 1926. godine, odrasla je u Londonu sa svojom sestrom, princezom Margaret. Od tog vremena do 1952. kada je došla na tron i postala majka, baka, prabaka, kraljica je veći deo svog života živela pod lupom javnosti. Ipak, ovo sigurno niste znali o njoj.

1. Nadimak "Lilibet"

NJen nadimak je "Lilibet". Kada je bila dete, Elizabeta nije mogla da tačno izgovori svoje ime, pa je ostalo samo Lilibet. Kralj Džordž šesti imao je običaj da kaže: "Lilibet je moj ponos, Margaret je moja sreća".

2. Služenje u Drugom svetskom ratu

Ono što mnogi ne znaju, to je da je kraljica služila u Drugom svetskom ratu. Pridružila se ženskoj britanskoj vojsci 1945. godine, gde je bila obučena za mehaničara. Bila je prva žena iz kraljevske porodice koja se pridružila oružanoj službi sa punim radnim vremenom.

3. Princa Filipa upoznala je sa 8 godina

Iako su prisustvovali istim događajima kada su bili deca, kraljica Elizabeta II i princ Filip zvanično su se upoznali 1934. na venčanju princeze Marine i princa Džordža, vojvode od Kenta.

4. Primi oko 70000 pisama godišnje

Kraljica dnevno primi između 200 i 300 pisama. Ona bira nekoliko koj će pročitati, a onda njeno osoblje na njih odgovori. Na zvaničnom sajtu kraljevske porodice čak piše da kraljica preuzima svu svoju odgovornost i čita pisma koja dobije.

5. Princ Filip je njen rođak

Kraljica i njen suprug, princ FIlip, su zvanično rođaci. U pitanju je treće koleno. Elizabeta i Filip povezani su preko kraljice Viktorije, jer je ona oboma čukunbaka. Princ Filip je kraljici Viktoriji rod po majčinoj strani, a kraljica Elizabeta po očevoj.

6. Ima tridesetoro unučadi

Kraljica Elizabeta II baka je tridesetoro dece! NJena duga lista unučadi uključuje i Gaja Nevila, princezu Teodoru i Džejmsa Ogilvija.

7. Pije jednu čašu šampanjca svake večeri

Kraljičina rođaka Margaret Rods otkrila je Elizabetine navike ispijanja pića. Ona, naime, popije čašu džina pre ručka, sa kriškom limuna i dosta leda. U toku ručka popije čašu vina i suvi martini, a čaša šampanjca rezervisana je za veče.

8. Pojavila se u filmu o Džejmsu Bondu

O, da! Kraljica i njeni psi pojavili su se u nastavku sage o Džejmsu Bondu. Ona se pridružila Danijelu Krejgu u helikopteru u neverovatnoj šestominutnoj sceni.

9. Budi se uz zvuk gajdi svakog jutra

Naravno da kraljica ne koristi alarm za buđenje. Ona se svakog jutra budi uz zvuk gajdi, koje muzičar svira ispred njenog prozora tačno 15 minuta u 9 ujutru. Zovu ga "Gajdaš vladara".

10. Ima svoju privatnu pesnikinju

Kraljica ima zvaničnu pesnikinju laureatkinju, koja ima počasno mesto koje joj je dodelio monarh Ujedinjenog Kraljevstva. Kerol En Dafi je bila prva žena pesnikinja 2009. godine. Ona je pisala poeme i pesme za posebne događaje, kao što je bilo venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton ili godišnjica kraljičinog krunisanja.

(Izvor:Magazin Novosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR