Glas Javnosti

Supruga Džulijana Asanža: Najvažnije je da on sad bude zdrav

Svet
Autor: Glas javnosti

Supruga osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, Stela Asanž izjavila je danas da njihovo dvoje dece još uvek ne zna da će on biti oslobođen.

Ona je rekla da niko neće moći da spreči decu, staru pet i sedam godina da "viču sa krova" kada budu saznali, prenosi Gardijan i podseća da odluku o oslobađanju treba da potpiše sudija.

Kako je rekla, ona im "polako i postepeno saopštava informacije".

- Ipak, oni su veoma uzbuđeni što su u Australiji - rekla je Stela i dodala da su nedavno doputovali iz Londona.

Stela Asanž kaže za Bi-Bi-Si (BBC) da nije imala vremena da razgovara o tome šta će njih dvoje uraditi kada on bude oslobođen, ali da je prioritet da Asanž ozdravi jer je već pet godina u, kako je navela, "užasnom stanju", da ponovo bude u dodiru s prirodom i da ima "svoje vreme i privatnost".

Stela Asanž je zatražila pomoć pristalica jer namerava da pokrene hitni fond za oporavak svoga supruga. 

 

- Jednostavno sam ushićena - rekla je Stela, govoreći iz Australije, nakon što je Asanž pristao na sporazum o priznanju krivice, preneo je Rojters.

Asanžova supruga, inače advokat, dodaje da je do napretka u procesu došlo kada je Viši sud u Londonu počeo da razmatra njegovu ustavnu odbranu.

"Tada smo videli iskorak u odnosu na dogovor između strana", rekla je ona i dodala da je "ograničena" u pogledu onoga što može da kaže o načelnom sporazumu sa Ministarstvom pravde SAD.

Ipak potvrdila je da sporazum uključuje izjašnjavanje Asanža da je kriv po jednoj optužbi, koja se odnosi na Zakon o špijunaži.

Upitana da li ce biti slobodan čovek, Stela Asanž je ponovila da to mora da potpiše sudija na Severnim Marijanskim ostrvima.


- Kada sudija to potpiše, onda je to formalno stvarno - rekla je ona.

Džulijan Asanž je pristao da se izjasni krivim po jednoj optužbi za zaveru radi dobijanja i obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani.

Godinama je američka vlada tvrdila da su fajlovi Vikiliksa - koji su otkrili informacije o ratovima u Iraku i Avganistanu ugrozili živote.

On je optužen u SAD za vreme administracije Donalda Trampa, a tužioci su prvobitno želeli da mu sude po 18 tačaka.

Vecina njih je bila u skladu sa Zakonom o špijunaži iz 1917. godine, koji u velikoj meri kriminalizuje pogrešno rukovanje državnim zapisima "koji se odnose na nacionalnu odbranu" SAD.

Glas javnosti /B06S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR