Glas Javnosti

SUMNJALI NA NAPAD DRONOVIMA PA OBUSTAVILI RAD: Rusija obustavlja rad terminala za izvoz goriva

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija obustavlja rad terminala za izvoz goriva posle sumnje na ukrajinski napad dronovima. Ruska energetska kompanija Novatek saopštila je u nedelju da je prinuđena da obustavi deo operacija na ogromnom terminalu za izvoz goriva u Baltičkom moru zbog požara koji je izazvao, prema navodima ukrajinskih medija, napad dronom.

Džinovski kompleks Ust-Luga, koji se nalazi u Finskom zalivu, oko 170 kilometara zapadno od Sankt Peterburga, koristi se za otpremu naftnih i gasnih proizvoda na međunarodna tržišta. Tamo se prerađuje stabilni gasni kondenzat – vrsta lake nafte – u druge vrste goriva koje se otpremaju morem.
Nije poznato koliko dugo će trajati poremećaj, koliko će tankera morati da stoji van luke i kakav će efekat biti na međunarodnom energetskom tržištu.

Novinska agencija Interfaks-Ukrajina, pozivajući se na neimenovane izvore, navela je da je požar rezultat specijalne operacije koju su izvele ukrajinske bezbednosne službe.
- Naftni terminal Ust-Luga u Lenjingradskoj oblasti je važan objekat za neprijatelja. Tu se prerađuje gorivo kojim se, između ostalog, snabdevaju i ruske trupe - rekao je jedan ukrajinski izvor.
Rusi se smrzavaju
- Uspešan napad na takav terminal ne samo da nanosi ekonomsku štetu neprijatelju, lišavajući okupatore mogućnosti da zarade novac za vođenje rata u Ukrajini, već i značajno komplikuje logistiku goriva za rusku vojsku - dodao je on.
Ovakav napad bi demonstrirao mogućnost Kijeva da izvodi udare dublje u rusku teritoriju nego obično koristeći bespilotne letelice za koje se veruje da su domaće proizvodnje u vreme kada je u defanzivi na bojnom polju i kada ima problema da obezbedi finansiranje sa Zapada. Takav napad, poslednji u nizu poslednjih dana usmerenih na ruske energetske objekte, takođe bi pokrenuo neprijatna pitanja o kvalitetu ruskih sistema protivvazdušne odbrane oko ključnih infrastrukturnih objekata.
Incident, zajedno sa, kako Rusija navodi, ukrajinskim artiljerijskim u Donjecku na istoku Ukrajine koji je pod ruskom okupacijom u kojem je poginulo najmanje 25 ljudi, mogao bi da izazove širu rusku odmazdu u ratu koji ne pokazuje naznake kraja. Guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko rekao je na Telegramu da na terminalu Ust-Luga nije bilo žrtava i da su svi radnici bezbedno evakuisani.
Ruske novinske agencije javile su da su oštećena dva rezervoara i pumpna stanica, ali da je požar stavljen pod kontrolu. Novatek, koji je najveći ruski proizvođač tečnog prirodnog gasa, naveo je u saopštenju da je obustavio neke operacije posle požara za koji je rekao da je rezultat "spoljnog uticaja".

U petak je u napadu dronom pogođeno skladište nafte u zapadnom ruskom regionu Brjansk, koji se graniči s Ukrajinom, za šta je Moskva okrivila Kijev. To se dogodilo dan posle napada na ruski naftni terminal u Baltičkom moru za koji su ruski zvaničnici rekli da je bio neuspešan. Lokalni zvaničnik Jurij Zapalacki rekao je da je požar izbio oko 2.45, po lokalnom vremenu. Sanktpeterburški mediji Fontanka izvestio je da su dva drona primećena u području Sankt Peterburga rano ujutro u nedelju, pre nego što su naglo promenila kurs.
Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su osujećeniukrajinski napadi tokom protekle noći, ali nije spomenulo incident u Lenjingradskoj oblasti. Iz grada Ust-Luga takođe kreće gasovod Severni tok 2 do Nemačke, koji nikada nije pušten u promet posle diverzantskog napada u septembru 2022.
Ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da napada energetsku i drugu ključnu infrastrukturu tokom zimskih hladnoća, u nastojanju da slomi volju ukrajinskog naroda za borbom.


Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR